Foto: Pixabay/Alexas Fotos
Foto: Pixabay/Alexas Fotos

Januarja so nekateri domovi za starejše zvišali cene oskrbe. Vzrok so višja minimalna plača in spremembe pri njenem obračunavanju. To pa ne bo edina podražitev letos, nova uskladitev cen je napovedana že za marec.

V Domu starejših občanov Tezno v Mariboru so se za januarsko podražitev odločili, ker bo dvig minimalne plače močno vplival na njihovo poslovanje; zaposlenih s takšno plačo je namreč več kot polovica, pojasnjuje direktorica Jasna Cajnko. Oskrbo 1 so podražili za 0,9 odstotka, oskrbo 4 pa za 1,4, kar pomeni za 6 oziroma 12 evrov višji znesek na mesečni položnici.

Za podoben dvig so se odločili tudi v Domu dr. Jožeta Potrča Poljčane, ki ima enoto tudi v Slovenski Bistrici. "Pri tem smo sledili navodilu ministrstva, ki je ocenilo, da so se stroški dela zvišali za 2,5 odsotka. Naši izračuni sicer kažejo, da so se ti povišali za 3,5 odstotka, kar pomeni, da s to podražitvijo ne bomo pokrili dejanskega povečanja odhodkov na račun plač," opozarja direktorica Iva Soršak.

Januarja se za podoben odstotek draži tudi oskrbnina v vseh enotah Doma upokojencev Ptuj.
V mariborskih Domu Danice Vogrinec in Domu pod Gorco ter v lenarškem Domu sv. Lenarta pa se kljub večjim stroškom za podražitev oskrbnine za zdaj niso odločili, bodo pa cene dvignili marca z redno uskladitvijo.