V Mariboru se danes začenja 11. mednarodno priznani festival StopTrik, ki bo predstavil kakovosten izbor animiranih filmov v tehniki stop animacije. Je eden največjih festivalov stop animacije v Evropi, poznan po poglobljenem programu, ki pri gledalcih vzbudi vrsto refleksij in občutij.

Foto: Osebni arhiv/Andrej Firm
Foto: Osebni arhiv/Andrej Firm

Letošnji program festivala se osredotoča na pojem animirane mitologije. Oddaljene mitološke zgodbe se namreč v različnih oblikah že tisočletja pojavljajo v družbenih, verskih in političnih diskurzih in vplivajo na kolektivno domišljijo. »Morda lahko tako pridemo do trenutkov, ko bomo lahko ustvarili nove podobe, nove zgodbe, slogane. V praksi moramo preveriti kako priti do novih podob komunikacije, ki bodo vredne, kakovostne, relevantne in bodo govorile, kaj se v resnici dogaja,« pravi direktorica festivala Olga Bobrowska.

Na festivalu si bo mogoče ogledati tri tematske retrospektive in sicer mitologije kot večne zgodbe, ki naslavljajo tematike, povezane z vprašanji o izvoru, smrti, ritualih, ljubezni, boju za moč; mitologije z uporabo svetih podob in zgodbe z drugega zornega kota, kratke eksperimentalne filme iz Evrope, Etiopije in Kitajske.

Izvršna producentka festivala Urška Breznik: "Medtem pa stop animacija kot medij zelo subverzivno nagovarja družbene in politične probleme, saj gre za animacijo, ki je namenjena pretežno odraslim. Na nek način, ki se bodisi skrije za umetnost, ali pa umetnost uporablja kot medij za sporočanje političnih kritik, lahko zelo dobro spelje povezave in nagovarja ljudi o sodobnih problemih."

Poleg tekmovalnega in izobraževalnega programa bo festival dopolnjeval bogat filmsko vzgojni program za otroke in mladino in seveda – spremljevalni program. "Stop Trik je znan po tem, da omogoča druženje in lahko občinstvo podrobneje spozna ustvarjalce. Poplesavalo se bo ob ritmih Tschimyja in Vite Kolar, multidisciplinarne ustvarjalke, ki deluje na področju vizuala. Festival se bo zaključil s tradicionalno zabavo v dvorani Gustaf, kjer bo nastopil Drone Emoji, vsestranski glasbeni um."

Posebej pa naj opozorimo na premiero eksperimentalnega filma z naslovom Ta presneta očetova kamera multimedijskega umetnika Miloša Tomića, ki je nastal v produkciji mariborskega Film Factory po navdihu fotografske umetnosti Dragiše Modrinjaka, mojstra fotografije iz Maribora. Ogled filma bo v soboto v Vetrinjskem dvoru, sledil pa bo pogovor z ustvarjalci filma.