Foto: Facebook/Visit Pohorje
Foto: Facebook/Visit Pohorje

Na Mariborskem Pohorju zaradi preobilice snega že ves teden ne obratujejo proge Stolp, Videc in Partizanka, ki Bellevue povezujejo z Arehom. Pri upravljavcu pojasnjujejo, da so razlog padajoča drevesa, ki popustijo pod težo snega in vsak dan padajo tako na proge kot žičnice. Drevesa sproti odstranjujejo in čistijo tista, ki so še v nevarnosti, da se zrušijo. Povezavo bodo skušali usposobiti v prihodnjih dneh oziroma do začetka zimskih počitnic.

Padajoča drevesa na Pohorju ogrožajo tako naprave kot ljudi, zato povezava med Belvijem in Arehom po ponedeljkovem obilnem sneženju še vedno ni odprta za smuko, pojasnjuje vodja smučišč pri Marpromu Marko Rataj: "Največje težave s padajočimi drevesi imamo na sedežnici Stolp in vlečnici Videc, posledično pa tudi Partizanki. Drevesa padajo tako na trase teh žičnic kot na proge."

Pri upravljavcu Marpromu zagotavljajo, da delajo vse za čim prejšnjo sanacijo, tako da bi lahko naprave Stolp, Videc in Partizanka ponovno zagnali do vikenda oz. začetka zimskih počitnic: "Ta drevesa dnevno odstranjujemo, vendar padajo vedno nova," dodaja Rataj.

Drevesa odstranjujejo žičničarji in gozdarji. Da ne bi padlo še kakšno drevo, so pri odstranjevanju snega z njih inovativni, dodaja Rataj: "Tam, kjer je bilo možno, smo drevesa dobesedno sprali z vodo, da je z njih padel sneg in so se znova postavila v svojo normalno lego."

Zaradi zaprtja so nezadovoljni smučarji, ki so morali vse dni plačevati polno ceno kart.

Na areškem delu obratujejo vse naprave, na Belviju pa poleg otroškega traku še sedežnici Sleme in Poštela. Od jutri bo na voljo tudi nočna smuka, in sicer prihodnjih 14 dni vsak večer od 18-tih do 21-tih. Takoj ko bo dovolj mraz, pa bodo zasnežili še obe progi v dolino.