V Centru za krepitev zdravja mariborskega Zdravstvenega doma opažajo, da so stiske ljudi v času epidemije vse večje. O zdravem življenjskem slogu je treba svetovati predvsem zdaj, v času kovida. S tem preprečujemo slabo počutje, tako pri otrocih, mladostnikih, kot tudi starejši populaciji, zato so strokovnjaki na voljo po telefonu.

Foto: MMC RTV SLO/Pixabay
Foto: MMC RTV SLO/Pixabay


Vzgoja za zdrav način življenja se začne v družini, pravi vodja Centra za krepitev zdravja Nataša Vidnar: »Starši, peljite otroke ven, na zrak, pol ure hitre hoje po zelenih poteh ali hribih, ali stopetdeset minut na teden, ki si jih razporedimo v sedmih dneh.« Samo sobota in nedelja nista dovolj, potrebno je redno gibanje. »Tudi če je mrzlo, pojdite na sprehod, sončna svetloba pozitivno vpliva na nas, na naše zdravje, če pa zraven še telovadimo, naredimo za svoje zdravje že veliko.«

Tudi s kvalitetnim obrokom bomo zagotovo pripomogli k ohranjanju in krepitvi zdravja. V Centru enkrat mesečno organizirajo tudi Svitovo kontaktno točko: »Ljudje nas kar kontaktirajo, saj pogosto ne dobijo Svit kontaktnega centra v Ljubljani, ko nujno potrebujejo kakšno informacijo, tudi zato smo mi tukaj,« pove Nataša Vidnar, saj je pravočasna odzivnost na vabilo za sodelovanje v programu Svit zelo pomembna tudi v tem času.

Težje spoprijemanje s stresom in tesnobo opažajo zlasti pri starejših: »Ni življenjsko nevarna, vendar zelo vpliva na kakovost življenja,« in tega je zaradi trenutnih razmer vse več, zato pogovor s strokovnjakom ni nikdar odveč.