Poletje za Zvezo prijateljev mladine Maribor je bilo imenitno, imenitno pa zato, ker je bilo takšno tudi za otroke. Tudi prostovoljcem gre zahvala, da so bili otroci na letovanjih varni, zdravi, da so se družili, bili razpoloženi in sklepali nova prijateljstva. Dosegli so lepe uspehe, otrok na letovanjih je bilo več kot lani, udeležencev na mariborskih programih je bilo višje kot lani, na ZPM delujejo na robu zmogljivosti, ampak to jih ne moti, saj imajo otroci lepe počitnice.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

V Marburgu, na Pohorju in v Poreču, je letovalo 1791 otrok in mladostnikov, od tega 1561 v organizaciji ZPM Maribor, 196 otrok pa je v VIRC Poreč letovalo iz Velenja, Hrastnika in košarkarskega kluba Miklavž, pravi predsednica ZPM Maribor Nina Babič: »Tako da v Marburg se je odpravilo 23 otrok, pridružilo se jim je tudi nekaj mladih iz programa Omogočimo sanje.« V Domu ustvarjalnosti mladih so letos podirali rekorde, organizirali so 42 izletov, 35 tematskih delavnic, k sodelovanju so povabili obrtnike, umetnike, znanstvenike: »Blizu 6000 obiskov je bilo, okrog 700 otrok je obiskovalo naše poletne dejavnosti« pravi koordinatorka dejavnosti v Domu ustvarjalnosti mladih Tadeja Dobaj.

108 otrok se je udeležilo tudi današnje, že tradicionalno ob koncu poletja, Neresne olimpijade na Trgu Svobode v Mariboru. »Vse se je dobro končalo, nobenih poškodb ali česa, kar bi se v takšni masi lahko zgodilo,« dodaja Dobajeva. Prostovoljcev na takšnih dejavnosti ni nikoli preveč, letos jih je sodelovalo čez 200, pravi sekretar Božo Raušl: »Samo na letovanjih so prostovoljci opravili 56 tisoč prostovoljskih ur.«
Zvezo prijateljev mladine Maribor čaka seveda pestra jesen - priprave na Teden otroka, otroški parlament, bralni maraton pa tudi na prvo jesensko delavnico za starše, ki bo 10. septembra.