Foto: BoBo
Foto: BoBo

Danes se je pod okriljem Agencije za varnost prometa začela prva od treh za letos napovedanih nacionalnih preventivnih akcij za večjo varnost tovornih vozil in avtobusov. Pridružujejo se ji tudi policisti, ki vozila poostreno nadzirajo.

V Sloveniji še vedno odmeva nedavna nesreča avtobusa s smrtnimi žrtvami na območju murskosoboške Policijske uprave. Na območju PU Maribor je bilo lani in letos 66 avtobusnih nesreč, na srečo brez smrtnih žrtev. Drugače je pri tovornih vozilih, pravi predstavnica tukajšnje policijske uprave Anita Kovačič Čelofiga:

"Udeleženi so bili v 3 prometnih nesrečah s smrtnim izidom, 12 s hudo telesno poškodbo, 80 z lahko telesno poškodbo in 394 nesrečah z materialno škodo."

Ob tem je skrb vzbujajoče, da so bili vozniki tovornjakov v več kot 60-ih odstotkih nesreč udeleženci in hkrati povzročitelji.

"Mariborski policisti bomo izvajali nadzor prometa v različnih časovnih obdobjih, ne samo v dopoldnaskem času. V okviru nadzora bomo ugotavljali najpogostejše kršitve voznikov navedenih vozil," pojasnjuje sogovornica.

Med vzroki izstopajo neustrezni premiki vozil, nepravilna stran in smer vožnje in neupoštevanje pravila prednosti. Pogosto pa so vzrok nesreč še utrujenost, tehnična neustreznost vozil in pnevmatik in neprilagojena hitrost.

Akcija poostrenega nadzora bo trajala do konca tedna.