Nova županja Poljčan Petra Vrhovnik Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Nova županja Poljčan Petra Vrhovnik Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Lokalne volitve so v občini Poljčane prinesle svež veter. Po upokojitvi prejšnjega župana Stanislava Kovačiča je občina dobila novo županjo Petro Vrhovnik. Prepričana je, da občina v zadnjih letih ni napredovala, in to želi spremeniti.

Novinka v politiki

Petra Vrhovnik je doktorica znanosti s področja geologije, pred kandidaturo na lokalnih volitvah ni delovala v politiki. Kot poudarja, želi Poljčane spet postaviti na zemljevid razvitih občin: "Poljčane so kot občina, ne bom rekla čisto zaspala v razvoju, ampak je pa stagnirala na neki točki. Vlagalo se je veliko v obnovo vrtca in tega dela infrastrukture, vse ostalo pa je ostalo na isti točki skozi vsa ta leta."

Občinski proračun za letos je vreden okrog 7,5 milijona evrov; prvo branje so svetniki že opravili, drugega bodo konec januarja. Kot pravi Vrhovnikova, je bil proračun za leto 2023 začrtan že v mandatu prejšnjega župana, na občinske finance pa bo v prvi vrsti vplivala draginja. Manevrskega prostora tako letos ne ostane veliko, poudarja: "V letošnjem letu se bomo ukvarjali predvsem z vsemi podražitvami, ki so pred vrati, od dviga plač, do energentov in tega, kar sledi."

Medgeneracijski park, gradnja čistilne naprave in kolesarskih poti,...

In kakšni so občinski investicijski načrti? "Tukaj računamo na državo, da bo v Poljčanah končno uredila del cestne infrastrukture, da bomo dobili obljubljeno krožišče in obvoznico v smeri do Slovenskih Konjic. Upamo tudi, da se bo končno realizirala tudi gradnja kolesarskih poti v naši občini. Začeli bomo s prvo fazo gradnje čistilne naprave,..."

Letos bodo končali medgeneracijski park pri glasbeni šoli in še: "Dokončala se bo tudi streha na občinskih stanovanjih, na bloku v Zgornjih Poljčanah. Nadaljevali bomo tudi s postopki odkupa stare kino dvorane in drugih starih propadajočih stavb, ki kazijo izgled naše občine. V načrtu pa je tudi začetek umestitve in ureditve dokumentacije za kolopark oziroma 'pump track'," še pravi nova županja Petra Vrhovnik.

Načrtujejo tudi prenovo občinske spletne strani, ki bo omogočila digitalno poslovanje.