V prostorih Zavoda Antona Martina Slomška je bila danes 11. Abilimpiada Slovenije. To je prireditev tekmovalnega značaja, na državnem nivoju, v kateri se preizkusijo invalidne osebe z motnjo v telesnem in duševnem razvoju. Udeleženci so se preizkusili v izdelovanju plakatov, krašenju tort, vezenju, slikanju, oblikovanju nakita in še drugih disciplinah, kjer lahko pokažejo, kaj vse znajo.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik


Tekmovalo je 116 uporabnikov iz vse Slovenije, ki so se preizkusili v trinajstih disciplinah. Irena Jerot iz varstveno delovnega centra Polž Maribor: »Zanje je to zelo pomembno, saj se srečajo, včeraj so imeli organiziran tudi ples, da so se lahko družili in začutijo, kako pomembno je to, kar počnejo. Niso tako zelo občutljivi na to, katero mesto dosežejo, pomembno pa je to, da pokažejo kaj znajo.« Ester se je preizkusila v krašenju torte: »Treme nimam, saj sem se pripravljala na krasitev torte. Letos jo bomo okrasili v obliki grozdja. Tema je grozdje.«
Luka pa: »Fajn je bilo. Jaz sem dobro pripravljen. Tekmoval bom v križnem vbodu. Rad to delam, ker mi je v veselje.« Prvo abilimpiado v Sloveniji so leta 1999 organizirali v Črni na Koroškem. Kaj pomeni abilimpiada udeležencem. Fabio Ferrogotto: »Gre za kvalitetno druženje, za izmenjavo znanj, za doseganje novih socializacijskih norm, glavno pa je, da z veseljem tekmujejo.« Po končanem tekmovanju so izdelke, ki so nastali na letošnji abilimpiadi, tudi razstavili.