Začel se je drugi prijavni rok za vpis na fakultete. Za razliko od prvega bo krajši in bo potekal do 23. avgusta. Prosta mesta razpisuje več fakultet, do zapolnitve vpisnih mest tudi več članic mariborske Univerze.

Prijavijo se lahko kandidati, ki niso oddali prijave v prvem roku, so bili neuspešni ali so se iz programa izpisali do vključno 17. avgusta. »V prvem prijavnem roku smo razpisali skoraj 4500 mest za redni in izredni študij, zdaj jih imajo kandidati na voljo še več kot polovico. Na rednem študiju smo razpisali 1600 mest in 660 za izrednega. Nabor je precej velik, je pa res, da določeni programi v drugem roku ne mest – na primer medicina –, drugače pa v večini programov kandidati še najdejo vpisna mesta,« tako število prostih mest na Univerzi v Mariboru navaja Dejan Senekovič, vodja visokošolskega prijavno-informacijskega centra in dodaja: »Manj je mest, višji je minimum. Včasih se zgodi tudi, da je razpisano samo eno mesto oziroma dve. Prijavi se nekdo z odličnim uspehom in je lahko minimum tudi 100 odstotkov točk.«

Tudi tokrat je bilo v prvem prijavnem roku največ zanimanja za splošno medicino, zdravstveno nego in predšolsko vzgojo. Zanimanje za študij v Mariboru se povečuje in, kot še pravi Senekovič, se v zadnjih letih srečujejo s povečanim vpisom: »Zelo narašča tudi število študentov, ki prihajajo iz tujine zunaj EU. Letos jih je prijavljenih kar 850, to je skoraj 300 več kot lani. Pričakujemo, da bo končni vpis 1. oktobra večji kot v prejšnjih letih.«

Prosta mesta so objavljena na portalu eVŠ. Na mariborski Univerzi pričakujejo, da se bo v drugem roku prijavilo med 1000 in 1300 kandidatov. O rezultatih tega bodo obveščeni do 21. septembra.

Prijave za višje strokovne šole

2. vpisni rok na višje strokovne šole pa bo potekal od 25. 8. do ‪31. 8. 2022. Podatki o prostih mestih za drugi prijavni rok bodo objavljeni do 24. avgusta 2022 na spletni strani Višješolske prijavne službe in na spletnih straneh višjih strokovnih šol. Višješolska prijavna služba bo do 23. septembra 2022 kandidate, ki so se za vpis prijavili z drugo prijavo, pisno seznanila z izidom izbirnega postopka. Izredni študenti se lahko vpisujejo na še prosta mesta do 28. oktobra 2022.