Močan potres, ki je danes zjutraj stresel Zagreb, je povzročil manjše poškodbe na mariborskem dvoetažnem mostu, deloma so posledice potresa vidne tudi na drugih mostovih v mestu, a so vsi varni in odprti za promet. To so ugotovitve ekipe Nigrada, ki je s strokovnjakom za statiko po potresu preverila mariborske mostove. O drugi morebitni škodi po potresu v Mariboru ni informacij.

Ekipa mariborskega komunalnega podjetja Nigrad je s statikom dopoldne preverila, kako so potres z epicentrom pri Zagrebu prestali mariborski mostovi čez Dravo. Pri vizualnem pregledu so ugotovili, da je potres povzročil manjše poškodbe na dvoetažnem mostu, pravi Matjaž Kerbler iz Nigrada: »Gre za poškodbe stebrov oz. za razpoke na stebrih.« Ekipa je pregledala še Malečniški most, Stari most in Titov most ter ugotovila: »Stanje teh je normalno. Vidne so površinske razpoke, ki so delno tudi posledica staranja betona, v potresu pa so bile malo dodatno načete.« Koroškega mostu si niso ogledali, saj gre za novejši objekt. Jutri bodo s čolnov pregledali še tiste dele mostov, ki so dostopni samo z vode, uradni izsledki naj bi bili znani najkasneje v treh dneh, še pojasnjuje Kerbler.

Spomnimo, da strokovnjaki že nekaj časa opozarjajo, da nekateri mostovi čez Dravo v Mariboru niso v najboljšem stanju. Tako bo kmalu obnove potreben pred več kot sto leti zgrajeni Stari most, še bolj pa Titov most, čez katerega je promet stekel pred 57-imi leti in ki v vsem tem času še ni bil temeljiteje obnovljen. V najslabšem stanju pa je malečniški most, ki ga bo po prenosu upravljanja obnavljala državna Direkcija za infrastrukturo. V občinskem proračunu je letos sicer na voljo dobrih 150 tisoč evrov za vzdrževanje mostov in za ponovitev razpisa za njihov skrbni pregled.

Foto: Radio Maribor/Nigrad
Foto: Radio Maribor/Nigrad