Foto: Radio Maribor/Dejan Rat
Foto: Radio Maribor/Dejan Rat

Člani sveta zavoda Športni objekti Maribor so na včerajšnji seji soglašali z novo sistemizacijo delovnih mest. Ta je del finančne sanacije zavoda, ki že nekaj let posluje negativno. Tudi letos je kljub polmilijonski občinski pomoči zaradi epidemije v prvem polletju ustvaril 100 tisoč evrov izgube iz denarnega toka, skupna izguba pa je bila 414 tisoč evrov. Nova sistemizacija med drugim predvideva ukinitev računovodske službe in prenos dejavnosti na zunanjega pogodbenika.

Sanacijski program Športnih objektov Maribor predvideva ob sistemizaciji še ukrepe s področja trženja in upravljanja. A je izvajanje teh ukrepov epidemija otežila, zato bo ukinitev računovodstva ob siceršnjem krčenju stroškov finančno najpomembnejši letošnji ukrep. Predsednik sveta zavoda Miloš Stevanovič: "Sklepna točka je bila ukinitev računovodstva skozi ekonomsko prizmo, ki na koncu predstavlja za zavod približno stotisočevrski prihranek na letnem nivoju, tako da okoli tega je bilo največ debate."

Predlog so podprli štirje od petih članov sveta, predstavnik zaposlenih se je vzdržal. Direktor Tadej Mežnar postopke začenja danes. Z ukinitvijo računovodstva bo zaposlitev predvidoma izgubilo pet delavcev, direktor pa poizveduje o možnosti njihove prezaposlitve: "Ampak ne v Športnih objektih, ampak katerem koli drugem zavodu, javnem zavodu v Mestni občini Maribor, tako da bomo videli, kako bo to izvršljivo."

Mariborski podžupan Samo Peter Medved namero o iskanju nove zaposlitve pozdravlja, a nam je ob ponedeljkovi seji mestnega sveta dejal, da so del vodenja podjetja tudi nepriljubljeni ukrepi. Tudi sicer občina sanacijske načrte podpira in računa na nedavno direktorjevo obljubo mestnim svetnikom, da dodatna denarna pomoč zavodu letos ne bo več potrebna.

Seje sveta zavoda se je sicer udeležila tudi uslužbenka računovodstva in vodja sindikata Karmen Rotman, ki pa se na naša vprašanja ni odzvala.