Okraševanje smrekic je vrhunec božično - novoletnih praznovanj; vsaka družina okrasi drevesce nekoliko po svoje. Kupljeni ali narejeni okraski, pa zvezda na vrhu ne manjkajo skoraj v nobenem gospodinjstvu.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Za kaj se torej letos najbolj zanimajo potrošniki, smo povprašali prodajalko smrečic, Marjano: "Odvisno od stranke, nekateri si kupijo malo smrečico, drugi velike. Različni okusi so. Veselijo se, kako bodo okraševali smrekico. Nekateri menijo, da smo prišli prodajat celo malo pozno, saj so zdaj doma in bi radi okrasili stanovanje."

Smrekice morajo biti označene z oranžnimi nalepkami: "To izda gozdno gospodarstvo, na podlagi poseka, določeno število nalepk. Tako se ne dela škoda po gozdu, ampak se gozd samo čisti."

Povpraševanja po smrečicah je letos manj kot lani, opaža prodajalec Matej: "Pozna se, da ljudje ne hodijo toliko naokrog, in prodaja je manjša kot lani. Nekaj pa vendarle kupijo, sploh naravne smrečice. Nekaj časa so bile moderne umetne smrekice, zdaj pa so spet naravne."

Otroci se že veselijo, kako jih bodo okraševali, pravi prodajalec. "Kupci pridejo z otroci, pregledajo smrekice, in jih tudi odnesejo. Najbolj kupujejo meter do dva velike smrekice, odvisno od tega, koliko prostora imajo. Pa tudi veje kupujjeo, za okraševanje notranjih prostorov."

Najmlajši oziroma tudi starejši pa se veselijo darilc, ki jih pod okrašenim drevescem puščata Božiček oziroma dedek Mraz.