Študentski svet Univerze v Mariboru že 15. leto zapored organizira krvodajalske akcije pod sloganom »Poženi srce, daruj kri«. Na njih že tradicionalno združijo moči študentje in zaposleni in nesebično pomagajo ljudem, ki to resnično potrebujejo. Dopoldne je bila krvodajalska akcija na Tehniških fakultetah, zaradi novega koronavirusa pa je odpovedana jutrišnja akcija na Centru za transfuzijsko medicino UKC Maribor.

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Na tovrstnih terenskih akcijah se zbere različno število krvodajalcev. Ker so dostopne in priročne, se jih radi udeležujejo. Tudi na današnji na Tehniških fakultetah je bilo pod sloganom Poženi srce, daruj kri, živahno. Specializantka transfuzijske medicine Biserka Dvoršič: »Kri je življenska tekočina, ki je z vso moderno tehnologijo ne znamo umetno narediti, zato potrebujemo mlade ljudi, ki se tega zavedajo in s tem rešujejo življenja bolanim in najbolj šibkim členom naše družbe.«

Med študenti, udeleženci krvodajalske akcije je bila tudi Ajda Podlesnik. Na vprašanje, zakaj se je odločila za to dejanje, je odgovorila: »Zato ker bom verjetno tudi sama potrebovala kri in tudi mojo kri bo nekdo res potreboval.«

Akcija naj bi se po prvotnih načrtih nadaljevala jutri na Centru za transfuzijsko medicino in naslednji ponedeljek na Pedagoški fakulteti, vendar so v UKCju zaradi novega koronavirusa jutrišnji del akcije odpovedali. Sekretar organizacije Rdečega križa Maribor Metod Dolinšek:
»Razmišljamo, kako organizirati samo krvodajalstvo v prostorih UKCja, tam je naš oddelek za odvzem krvi nesrečno umeščen v klet prostora za urgenco, in bo treba poiskati neko bolj pametno rešitev,« opozarja Dolinšek in ob tem predlaga, da bi našli nadomestno lokacijo zunaj UKCja, kar bi bilo smotrno zaradi zdravstvenih potreb, poleg tega pa morda priložnost za večjo promocijo krvodajalstva.