Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

Mestna občina Maribor in Stranka mladih – Zeleni Evrope pozivata državo k takojšnji odpravi vinjet na mariborski vzhodni obvoznici in k spoštovanju lastnih predpisov, potem ko so na Ministrstvu za infrastrukturo minuli teden pritrdili neustreznosti kategorizacije hitre ceste. S problematiko, ki se vleče že 10 let, se bodo obrnili tudi na premierja Marjana Šarca, v skrajnem primeru pa ne izključujejo tožbe. V Mariboru so sicer zaskrbljeni tudi zaradi zmanjševanja državnih sredstev za nekatere načrtovane gradnje in obnove državnih cest v mestu.

Država v nasprotju s svojimi lastnimi predpisi pobira cestnino tam, kjer tega ne bi smela, znova, kot že večkrat v zadnjih 10-ih letih opozarja Maribor, zato - kot dodaja predsednik Stranke mladih Zeleni Evrope Igor Jurišič - s tokratnim pozivom k odpravi vinjet na hitri cesti med pesniškim rondojem in Teznom: "Ne gre za prošnjo, da naj bi nekdo Mariboru nekaj podaril, ali ukinil cestninjenje, ker si pač to mi želimo, ampak zato, ker je to zakonito. Pobiranje cestnine na tej cesti ni zakonito, ni v skladu z uredbami, ki jih je ta vlada sprejela."

Po neaktivnosti pristojnega Ministrstva za infrastrukturo bodo s problematiko seznanili predsednika vlade, v skrajnem primeru ne izključujejo tožbe, pravi Jurišič in dodaja: "Če se je do zdaj čas za rešite tega meril s koledarjem, se bo od zdaj z uro."

Mesto je prepričano, da bi lahko država težavo s prekategorizacijo ceste rešila, podobno kot lani v Celju. Podžupan Mestne občine Maribor Samo Peter Medved: "Če je lahko bila Mariborska cesta v Celju izvzeta iz osnovnih sredstev Darsa, v obliki zmanjšanega osnovnega kapitala Darsa, se lahko zelo preprosto z voljo zgodi tudi v Mariboru, kar bi se tudi moralo in to tudi pričakujemo."

Podžupan Samo Peter Medved opozarja tudi na domnevno zmanjševanje državnega proračunskega denarja v prihodnjih dveh letih za gradnjo in obnovo cest v Mariboru. Med drugim naj bi bila ogrožena gradnja zahodne obvoznice: "Nikakor ne pristanemo na to, da bi ta investicija izpadla."

Do večletnih zamud prihaja tudi pri nekaterih drugih nujnih obnovah državnih cest, še opozarja mariborski podžupan.