Predstavniki Mestne občine Maribor in Skupnost višjih strokovnih šol Republike Slovenije so včeraj podpisali memorandum o medsebojnem sodelovanju. Gre za prvi tovrstni podpis v Sloveniji, ki nakazuje boljšo in še večjo skrb na eni strani za višješolske ustanove, na drugi strani pa za kader, ki iz njih izhaja.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Višje šolstvo in strokovno šolstvo je nekako zapostavljeno z univerzami, menijo v skupnosti višjih strokovnih šol Republike Slovenije, dejansko pa ima vsaka institucija svoj namen in svoje mesto, meni generalna sekretarka skupnosti Alicia Leonor Sauli Miklavčič: "Tako da bodo tudi delodajalci pridobili kader, ki ga nujno potrebujejo. Naši študentje morajo opraviti 800 ur praktičnega usposabljanja v podjetjih, zato si delodajalec lahko zelo dobro izklesa svojega bodočega zaposlenega."

Memorandum, za katerega je prišla pobuda z višjih strokovnih šol, pomeni izmenjavo znanj na vseh področjih, poleg tega diplomante višjih šol mariborsko gospodarstvo zelo potrebuje, zato želijo zajeziti njihovo odhajanje v tujino: "Tudi če gre kdo v tujino, sem tega po svoje vesel - tudi tam je mogoče znanje dobiti in osvojiti, prav pa je, da ga potem v primarno okolje tudi vrnejo," pravi mariborski župan Saša Arsenovič.

Maribor se ponaša z vrsto dobrih višjih strokovnih šol: "Premalo smo bili poznani, zato nas tudi gospodarstvo ne pozna tako dobro, kot bi nas pravzaprav moralo in zato je tembolj pomembno, da je prišlo do tega podpisa," pravi direktorica Višje šole za gostinstvo in turizem Tanja Angleitner Sagadin.

Veliko praktičnega pouka imajo tudi na Višji prometni šoli, pravi ravnatelj Gregor Rak: "Vidimo, da so praktične izkušnje največja dodana vrednost za naš študij,"
Zato so mnenja, da bo kader z višjih šol v prihodnosti še bolj iskan na trgu dela.