Jasmina Krajnc Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Jasmina Krajnc Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Enega od zadnjih podcastov Zorni kot smo posneli v prostorih Centra za krepitev mišic medeničnega dna – Perineum Sanum v Mariboru. Odprla ga je pred dobrim letom Jasmina Krajnc. Mišice medeničnega dna skrbijo za zadrževanje urina, plinov, blata, nudijo podporo hrbtenici in organom medenice in trebušne votline (če imamo šibke mišice, nam ti organi lahko zdrsnejo ven-prolaps). Skrbijo pa tudi za kvalitetnejše spolno življenje, saj močne mišice zagotavljajo več užitka za oba spola, med drugim poudarja sogovornica. Kakšne so motnje delovanja teh mišic in kakšne vadbe obstajajo?

"Ko sem odpirala center, se nisem zavedala, da je ta tema v Sloveniji takšen tabu"

Jasmina Krajnc je mama dveh punčk. Po poklicu je medjezikovna posrednica, kar jo je pred leti pripeljalo v Francijo. Tam je živela skoraj deset let, v času bivanja v Franciji se je tudi rodila njena prva hčerka. "Pot do medeničnega dna pa se je začela dobra tri leta nazaj, ko sem v Sloveniji rodila drugo hčerko. Naj povem, da v Franciji vse mamice po porodu dobijo napotnico za obnovitev oziroma rehabilitacijo medeničnega dna. Ko sem rodila v Sloveniji, pa sem ugotovila, da pa tukaj temu ni tako oziroma mamicam to ni omogočeno. In začela sem razmišljati o tem, da bi odprla pri nas center, ne samo za mamice, ampak za ženske nasplošno, in se izobrazila na področju mišic medeničnega dna. Pomoč sem poiskala v Franciji in se izobrazila za metodo 'biofeedback'. Tudi napravo, s katero delam, sem pripeljala iz Francije."

Pri nas se o tej temi ne govori veliko. "Ko sem odpirala center, se nisem zavedala, da je ta tema takšen tabu. Ta tema je povezana najbrž tudi malce s sramom. Velikokrat so ženske prepričane, da je to povezano samo z uhajanjem urina, pa gre za veliko več kot to. V Franciji denimo od takrat, ko ženska zanosi, jo celo nosečnost spremljajo besede mišice medeničnega dna, v smislu, da se jih je treba zavedati, zavedati se njihovega stiska, kako sprostiti te mišice, itd - saj to pomaga potem pri samem porodu in pri poporodnem okrevanju."

Ob tem poudarja, da so medenica in mišice medeničnega dna temelje našega telesa. Če tega ne okrepimo, nam bo vedno nekaj manjkalo, poudarja. "Naj izpostavim bolečine v križu. Vsi, ki imajo težave s hrbtenico, ni dovolj, da samo okrepijo hrbtne mišice, trebušne mišice, ampak tudi mišice medeničnega dna. Ena izmed glavnih funkcij mišic medeničnega dna je ta, da nudijo stabilnost hrbtenici. Če so te mišice šibke, se lahko povesijo organi, in povesi se lahko tudi naše telo. Tako da močne mišice medeničnega dna pripomorejo k močnejši hrbtenici."

"V današnjem stresnem času ima veliko žensk težave z zakrčenimi mišicami medeničnega dna"

Sogovornica ni zdravnica oziroma ginekologinja, kar posebej poudarja. Na strankah torej ne dela ginekoloških pregledov, je kot osebna trenerka za medenično dno. "Pomagam ženskam, da ozavestijo mišice medeničnega dna, da se jih naučijo uporabljati. Ker gre za mišice, ki so v notranjosti našega telesa, moramo razviti novo funkcijo v naših možganih. Naučiti se je torej treba nadzora nad temi mišicami, kako izvajati pravilno stiske,... Skupaj okrepimo te mišice, hkrati pa se naučimo tudi sprostiti te mišice. To je zelo pomembno. V današnjem stresnem času ima veliko žensk težave z zakrčenimi mišicami medeničnega dna. To se občuti kot napetost, bolečina v medenici. Tudi napihnjenost in zaprtost je povezana s tem - vsaj delno. Zakrčene mišice vplivajo na težje odvajanje. Mišice medeničnega dna namreč skrbijo tudi za zadrževanje urina, plinov, blata. Hkrati pa skrbijo tudi za odvajanje blata, takrat se mišice morajo sprostiti. Zakrčene mišice medeničnega dna se kažejo tudi z neprijetnimi in bolečimi spolnimi odnosi. To so teme, o katerih zelo malo govorimo."

Motnje delovanja mišic medeničnega dna se kažejo tudi z uhajanjem urina. "Jaz pravim, da je že ena kapljica urina alarm. To pomeni, da se je treba posvetiti mišicam medeničnega dna, ker optimalno stanje je suhost. In tu ni pravil glede starosti, kdaj lahko pride do uhajanja urina. Ne doleti to samo žensk v zrelejših letih."

Po metodi "biofeedback"

Kot poudarja Jasmina Krajnc, sta dve obdobji v življenju žensk, pred katerima bi bilo potrebno okrepiti mišice medeničnega dna, to sta nosečnost oziroma poporodno obdobje in menopavza.

Kot omenjeno, sogovornica uporablja metodo "biofeedback". Pri tem se uporablja t.i. vaginalno sondo, ki si jo ženska sama vstavi v nožnico. "Žensko nato pokrijem, in skupaj se sprostimo. Še posebej je pomembno pravilno dihanje. Sondo povežem z računalnikom, nato preko ekrana spremljamo krčenje in sproščanje mišic medeničnega dna. Ta metoda nam torej da povratno informacijo o pravilnosti izvajanja te vadbe," razlaga sogovornica. Kot poudarja, sčasoma in z rednimi vadbami ozavestimo te mišice.

"Rada rečem, da prebudimo našo medenico, mišice medeničnega dna, prebudimo naše središče, ker se bomo počutili drugače, boljše. Tukaj je v bistvu naša ženska energija." Zakaj je ta predel tako pomemben za žensko? "Eden od najbolj pomembnih ženskih organov je maternica. Pravijo, da četudi ženska nima več maternice, njena energija ostane za vedno v telesu. To je središče, center našega telesa. Rodila so tukaj, tukaj gremo enkrat mesečno skozi menstrualni ciklus. Je pa tudi neke vrste koš za vse naše strese, čustva, nerešene travme. Vse kar zmečemo tja not. In stres se potem zna kazati v zakrčenih mišicah medeničnega dna. Zakrčene mišice vodijo v šibko medenično dno, in to vse vpliva na samozavest oziroma samopodobo ženske. Ker, ženske, ki imajo težave z uhajanjem urina, ali imajo boleče spolne odnose - čutijo neko praznino. Lahko vodi v to, da neha z vadbo, ali neha plesat. Nekatere se zaprejo vase, v svoje domove." Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Jasmina Krajnc o mišicah medeničnega dna in njihovi krepitvi