Foto: Oglasno sporočilo/Sinagoga Maribor
Foto: Oglasno sporočilo/Sinagoga Maribor

V okviru prireditev ob bližnjem mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta danes v Mariboru poteka mednarodno znanstveno srečanje.

Pod naslovom: »Vsako leto eno ime«, so to pot izpostavili ime murskosoboške taboriščnice Erike Fürst. Leta 1944 trinajstletna judinja Erika Fürst, ki živi v Murski Soboti je bila napovedana kot gostja znanstvenega srečanja, zaradi zdravja je ostala doma, svojo zgodbo pa je prenesla skozi pred dnevi posneto video pričevanje.

S starši je bila deportirana v Auschwitz v okviru velikega pogroma nad madžarskimi judi, ko jih je več sto tisoč – tudi z območja nekdanje Jugoslavije - končalo v uničevalnih taboriščih.
Tema o kateri je spregovorilo 14 strokovnjakov iz Hrvaške, Srbije in Slovenije je bila »Auschwitz in prostor bivše Jugoslavije«.

Profesor doktor Ivo Goldstein z zagrebške Filozofske fakultete pravi, da sporočilo holokavsta – nikoli več – ostaja pomembno še posebej za prostor nekdanje Jugoslavije, kjer so še vedno zaznavne etnične napetosti in se še vedno čutijo posledice vojne v devetdesetih.

Nesporno je, da spominjanje živi predvsem iz neposrednosti doživetega. Z odhodom prič tedanjega dogajanja se nam zapira tudi neposredni dostop do preteklosti. Tem bolj pomembne so nove oblike spominjanja in iz njega izhajajočega pomnjenja, še posebej glede holokavsta, njegovih izvrševalcev in njihovih – tudi slovenskih - pomočnikov.