Cepljenje proti gripi Foto: BoBo
Cepljenje proti gripi Foto: BoBo

Zanimanje za cepljenje proti virusu gripe je letos zaradi epidemioloških razmer v zvezi s koronavirusom, pa tudi zaradi dejstva, da je cepljenje tokrat brezplačno, preseglo vsa pričakovanja. V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor so pretekli konec tedna dobili dodatnih 900 odmerkov cepiva, zato so včeraj znova začeli naročati za cepljenje. Zaradi omejenosti dodatnih količin cepiva pa bodo imeli prednost pri naročanju ljudje iz najranljivejših skupin.

Na cepilnih mestih mariborskega zdravstvenega doma so letos proti gripi cepili že 8600 ljudi, a zanimanje za cepljenje ostaja še naprej veliko. Tudi 900 dodatnih odmerkov cepiva, ki so jih dobili pretekli konec tedna, bo kmalu zmanjkalo, ugotavlja pomočnik direktorja zdravstvenega doma za področje zdravstvene nege Aleksander Jus: "Glede na interes do zdaj pričakujemo, da bo teh 900 doz pošlo v nekaj dneh."

Prijave za cepljenje so začeli sprejemati včeraj na telefonski številki 02 22 86 200 in po elektronski pošti; pri tem pa, kot dodaja Jus, delajo dva seznama. Prednost pri cepljenju bodo imeli, kot zagotavlja, najranljivejši, to so kronični bolniki, starejši od 65 let, nosečnice, majhni otroci od 6 do 23 mesecev starosti in osebe z zelo povečano telesno težo: "Če bo povpraševanje pri najranljivejših nekoliko manjše, bomo večje število doz namenili za vso ostalo zdravo populacijo."

Cepljenje bo tako kot do zdaj potekalo v cepilni ambulanti v Ulici talcev in v Zdravstveni postaji Tabor. Izjemoma pa tudi na domu: "Če je nekdo nepokreten, torej ne more do ambulante za cepljenje oziroma njegov osebni zdravnik presodi, da ne more zapustiti svojega bivališča, se cepi preko naše patronažne službe."

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca še opozarjajo, da naj naročeni prihajajo na cepljenje točno ob določenem terminu ter seveda zdravi in brez suma na koronavirus.