Foto: Radio Maribor/Gregor Salobir
Foto: Radio Maribor/Gregor Salobir

Mariborski slikar Borut Popenko se ukvarja s slikarstvom, prostorskimi postavitvami in videom. V razstavišču Art Kit v Mariboru tokrat predstavlja abstraktna slikarska dela, ki jih je naslovil Prelomi in so del obsežne slikarske serije, ki nastaja že več let.

Prelomi so serija, ki se je po razstavi v Črnomlju preselila v mariborsko galerijo in predstavlja izbor del, v katerih se Borut Popenko ukvarja s prelomom dvodimenzionalne površine, pojasnjuje kustosinja razstave Živa Kleindienst. » Umetnik ustvarja z geometrijskimi oblikami in kombinacijo barv ter v vsakem prostoru, kjer serijo predstavi, na novo ustvarja dialog med likovnimi deli«.
Razstava Prelomi ponuja gledalcu serijo abstraktnih slik živahnih, pisanih barv, ki na stenah delujejo kot različni geometrijski elementi, za katere je avtor sam oblikoval podkvire različnih oblik , na platno pa zelo natančno nanaša akrilne barve. » Na čisti slikarski ploskvi kombinira različne barve, uporablja rdečo, rumeno, zeleno, roza v kombinaciji s temnimi ali nasprotujočimi si barvami. Uporablja različne oblike in formate in na ta način ponovno izzove nove percepcije prostora«, pove kustosinja. Peter Tomaž Dobrila pa je v razstavnem katalogu zapisal, »da si ob umetnikovih slikah lahko zastavimo vprašanje, kaj se v resnici lomi: slika, prostor okoli njih ali mi sami. Najverjetneje vse hkrati«.
Razstavo Prelomi Mariborčana Boruta Popenka si lahko v mariborski galeriji Art Kit ogledate le še do 3. aprila.