Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

V mariborskem Univerzitetnem kliničnem centru jim je med najhujšo covidno krizo uspelo obnoviti enoto intenzivne nege in terapije na Pediatrični kliniki. Po dolgih letih prizadevanj, ko je enota delovala v neustrezno opremljenih prostorih, so zdaj ta oddelek obnovili, povečali, opremili z najsodobnejšo opremo in ga tudi kadrovsko okrepili.

V mariborski Enoti za pediatrično in neonatalno intenzivno nego zdravijo male paciente iz vse države, a jim je doslej večkrat zmanjkalo prostora, zaradi dotrajane opreme pa so bile razmere velikokrat nemogoče tako za paciente kot zaposlene. Zdaj so pridobili dodatne postelje in najsodobnejšo opremo, ob tem pa se kadrovsko okrepili. Vodja Enote Andreja Štelcar: "Zadnjih devet mesecev je bilo za nas zelo uspešnih. Poleg tega, da nam je uspelo enoto obnoviti in nadgraditi, smo tudi pridobili dva dodatna zdravnika." Skupno je zdravnikov specialistov zdaj sedem, še vedno pa jim primanjkuje medicinskih sester.

Pridobili so pet dodatnih mest za najtežje bolne novorojenčke in nedonošenčke. Skupno lahko Enota za pediatrično in neonatalno intenzivno nego mariborskega UKC zdaj sprejme 21 otrok. Vsako leto zdravijo 150 bolnih otrok, od tega okoli 80 nedonošenčkov z ekstremno nizko porodno težo.
Predstojnik Klinike za pediatrijo Jernej Dolinšek: "Nova oprema je vrhunska in bo omogočala preživetje tudi v najtežjih primerih."

V mariborskem UKC-ju so zadovoljni, da so imeli pri tej nujni investiciji posluh države. Strokovni direktor Matjaž Vogrin: "Investicija je bila v celoti breme države, in sicer je vredna približno 1,2 milijona evrov, od tega polovica za obnovo prostorov in polovica za opremo."

Pred leti so načrtovali tudi nadgradnjo Pediatrične klinike za dodatno etažo, ki bi omilila prostorsko stisko, a za zdaj še ni jasno, ali bodo to lahko uresničili.

Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec