Približuje se november, ki je razglašen kot mesec MOVEMBER in je namenjen zdravju moških. V tem času strokovnjaki še posebej opozarjajo na raka na prostati, zaradi katerega letno umre več kot 400 Slovencev in je najpogostejši in najbolj smrtni rak med moškimi.

Foto: MMC RTV SLO/UKC Maribor
Foto: MMC RTV SLO/UKC Maribor


Letno odkrijejo raka prostate pri 1600 bolnikih, če je pravočasno odkrit in diagnosticiran je velika verjetnost , da bo bolnik ozdravel. »Ob tej priložnosti bi rad pozval moške, da če imajo resne težave, kot so na primer bula na modih, bolečine v trebuhu, visok PSA, krvav urin, naj ne čakajo in kontaktirajo izbranega zdravnika,« ki se bo odločil, ali potrebujejo nadaljnjo urološko obravnavo, pravi predstojnik Oddelka za urologijo v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor Niko Kavčič. Urološka ambulanta v UKC Maribor tudi v tem času deluje, v njej dela deset urologov: »Večji problem pa je s sestrskim kadrom,« zato so vložili prošnjo za novo sistematizacijo, za štiri dodatne zaposlitve sestrskega kadra, je pa vprašanje, ali jih bodo dobili.

Društvo uroloških bolnikov Slovenije je staro 8 let, tem vprašanjem pa bi morali posvečati še več pozornosti, pravi predsednik društva Franc Hočevar: »Vsaka stroka naj opredeli storitve, ki morajo biti v obstoječih pogojih nujno izvedene." Društvo je v sodelovanju z Mednarodnim gibanjem Movember v Sloveniji mariborskemu UKC-ju predalo fleksibilni citoskop v vrednosti 12 tisoč 360 evrov. Uporabljajo ga pri diagnostiki raka sečnega mehurja. Ali naj si tudi letos v znak podpore gibanju Movember moški pustijo brke? »Če imate kakšen problem, da se brki zaradi maske ne vidijo, si jih lahko narišete na masko, trenutno pa so zaščitne maske bolj pomembne od brkov,« pa je dejal predstavnik gibanja Movember dr. Martin Šala.