Foto: BoBo
Foto: BoBo

V času epidemije, ko so v našem zdravstvu v ospredju bolniki s covidom, so še posebna dragocenost za naše zdravje presejalni programi Zora, Dora in Svit, ki delujejo kljub epidemiji. Eden takih programov, ki rešuje življenja in je prerasel v zgodbo o uspehu, je tudi Svit, zato nas strokovnjaki pozivajo, da se odzovemo vabilom, saj se pri tovrstnih pregledih uporablja vsa zaščitna oprema.

Rak debelega črevesa in danke je v Sloveniji med petimi najpogostejšimi raki, za njim letno zboli več kot tisoč tristo Slovencev. S presejalnim programom Svit njegovi snovalci zmanjšujejo število na novo obolelih ljudi, saj lahko z odkritjem in odstranitvijo predrakavih sprememb preprečijo razvoj tega raka. Da bi bila odzivnost prebivalcev v tovrstnih presejalnih programih čim večja, si zelo prizadevajo v mariborskem zdravstvenem domu, kjer si še posebej želijo višjo udeležbo v Podravju. "Četudi je bila odzivnost sprva v tem delu države slabša kot drugje, so jo vendarle uspeli zvišati na 60 odstotkov, a radi bi jo približali na 65, tako kot imajo to v nekaterih drugih slovenskih regijah," pravi vodja mariborskega centra za krepitev zdravja Nataša Vidnar.

Če se prebivalci med 50. in in 74 . letom, ki jim je presejalni program Svit namenjen odzovejo, lahko letno rešijo vsaj dvesto življenj. "Pomembno je, ker odkrijemo predrakave spremembe na sluznici črevesja in polipe, ki jih pravočasno odstranimo. In prav slednje je prednost programa Svit, saj je rak debelega črevesa in danke v tem zgodnjem obdobju ozdravljiv 80 odsotno," še pojasnjuje Nataša Vidnar.

Ob tem strokovnjaki opozarjajo, da rak v nas nastaja dlje časa, često znakov sploh ni ali pa so zdravstvene težave sprva manjše. A vendarle o kakršnihkoli spremembah spregovorimo tudi s svojim izbranim zdravnikom. Morda raka 'ujamemo' na začetku, dokler se še ni razširil - takrat pa je zdravljenje slabše ali pa je zanj prepozno.