Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht
Foto: Televizija Maribor/Franja Pižmoht

Mariborski mestni svetniki bodo na marčevski seji, prihodnji teden, potrjevali Občinski program varstva okolja za obdobje med letoma 2021 in 2030. Cilj ni le odpraviti sedanje težave, ampak tudi pripraviti se na izzive prihodnosti, in sicer na področjih podnebnih sprememb, ohranjanja narave, vode, tal, zraka in biotske raznovrstnosti, krožnega gospodarstva, trajnostne rabe prostora in drugih tveganj.

Največji izziv v prihodnosti bo zmanjšati emisije toplogrednih plinov, pravi vodja Skupne službe varstva okolja Cvetka Slana:

"Želimo povezati sektorje, ki k temu lahko največ prispevajo, to so področja energije, ogrevanja, prometa in seveda tudi področje industrije."

Izpostavlja tudi skrb za zelene površine in gozdove ter obdelavo odpadkov na način krožnega gospodarstva.

Investicje za zdaj načrtovane za polovično obdobje

Do leta 2025 bo za ukrepe potrebnih 84 milijonov evrov – več kot polovico bi poiskali v zunanjih virih. Med večjimi predvidenimi investicijami so dograditev 24 kilometrov kanalizacije v štirih krajevnih skupnostih, prenova javne razsvetljave, obnova kanalizacije na območju Stražuna in trajnostno urejanje prometa.

Kaj pravijo okoljevarstveniki?

V javni razgrnitvi so sodelovali tudi nevladniki. Iniciativa mestni zbor program ocenjuje kot dober, zavzela pa se je za boljšo regulacijo vzdrževanja zelenih površin:

"Da bi občina sprejela nov odlok, kako bi se s tem ravnalo, s tem da bi začela s tem odlokom urejati tudi zasebne površine, določiti neke standarde ravnanja, prek katerih ne bi mogel vsakdo, ki ima motorko, že tudi arboristike izvajati."

Pravi Matic Primc, ki opozarja še na nezadostno opredeljene cilje za zmanjševanje izpustov.

Društvo Ekologi brez meja pa predlaga tudi ukrepe za preprečevanje nastanka odpadkov na način Zero Waste.

Celoten dokument je dosegljiv na povezavi: https://www.maribor.si/dokument.aspx?id=41412.