Zaključek projekta Pasavček. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Zaključek projekta Pasavček. Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Z zabavnim dogajanjem v središču Maribora se je zaključil letošnji projekt Pasavček, s katerim otroke učijo o pomenu uporabe varnostnega pasu v avtomobilu. Prišlo je kakšnih 450 otrok z mariborskih vrtcev in osnovnih šol.

Lani se je na območju Policijske uprave Maribor ponesrečilo več otrok kot leto poprej, a ne po svoji krivdi – povzročitelji so bili v veliki večini odrasli. Povečala pa se je uporaba varnostnih pasov, pravi Jožica Trlep z občinskega sektorja za komunalo in promet:

"Uporaba varnostnih pasov se je je lani povečala na več kot 90 odstotkov. Problem pa ostaja pripenjanje na zadnjih sedežih. To je potrebno še izboljšati. Pripenjanje na zadnjih sedežih je namreč enako pomembno kot na sprednjih, česar pa se veliko ljudi še ne zaveda."

Posebej pomembno vlogo pri varnosti otrok imajo starši. Poskrbeti morajo, da so otroci v avtu pripeti v ustrezne otroške sedeže in da tiste, ki v šolo hodijo sami, poučijo o cestnih predpisih in varnem ravnanju, še pravi Trlepova.

Policisti sicer danes izvajajo poostren nadzor uporabe varnostnih pasov. Kljub večji uporabi je bila lani med smrtno ponesrečenimi pripasana le polovica, sporočajo.