Foto: Arhiv RTV SLO
Foto: Arhiv RTV SLO

Mariborski mestni svetniki bodo na četrtkovi seji v drugem branju potrjevali predloga proračunov za letos in naslednje leto. Letošnji je rekorden, občina pa namerava obseg obeh še povišati.

Proračuna, vredna 166 in 141 milijonov evrov, so svetniki v prvem branju potrdili kljub več kritikam. Slišati je bilo, da sta nerealno obsežna, sporen da je začetek prodaje podjetja Farmadent, občina pa da na račun preostalih delov favorizira mestno jedro. Z dodatnim zadolževanjem zdaj odgovarjajo predvsem na zadnjo kritiko. Vodja Urada za finance in proračun Mateja Cekić:

"Proračun za leto 2021 se povečuje za približno 900 tisoč evrov in znaša 167 milijonov. Proračun za leto 2022 pa se povečuje za 1,7 milijona evrov in znaša 142,7 milijona."

Denar bi namenili za urejanje otroških igral, investicije v osnovni šoli Martina Konšaka in Franceta Prešerna, Dvorano Tabor, Center Malečnik in Mariborski otok, dodatna sredstva pa namenjajo še poklicnim gasilcem in gasilski zvezi, upokojenskim organizacijam, zvezi veteranov, Centru za pomoč na domu in kmetom ter dodanim prenovam cest.

Realizacija lanskega proračuna je bila rekordna, to pa župan Saša Arsenovič pričakuje tudi letos:

"Pred nami je največji proračun in če ga bomo realizirali tudi približno v 80 odstotkih, kot smo prejšnjega, potem bomo šli v smer, ki si jo želim: približno 10-odstotna rast realizacije proračuna na leto, vsaj."

V končni predlog bodo uvrščeni še projekti s participativnega proračuna, povečujejo pa se tudi sredstva za gradnjo Centra Rotovž.