Nagrajena humanitarka Barbara Novak Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
Nagrajena humanitarka Barbara Novak Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

Sogovornica podkasta Zorni kot je bila Barbara Novak, predsednica in ustanoviteljica Humanitarnega društva Ni-lu iz Pesnice. Pred nekaj dnevi je od predsednice države Nataše Pirc Musar prejela najvišjo nagrado natečaja Naj prostovoljec oziroma prostovoljka, in sicer za projekt Srčne rutke za male borce onkologij. V projektu, ki je potekal lani, so šivilje iz vse Slovenije prostovoljno sešile nešteto naglavnih rutk, ki so jih predali otrokom, obolelim za rakom, po slovenskih bolnišnicah in v tujini.

Ideja za projekt se je rodila ob obisku onkološke bolnišnice v Makedoniji

"To ni samo moja nagrada, ampak nagrada vseh pridnih šivilj po celi Sloveniji, ki so sešile te naglavne rutke, seveda pa tudi vseh tistih, ki so pristopili k projektu s finančnimi podporami, da smo projekt sploh lahko izvedli," pravi Barbara Novak. "Nagrada zagotovo da voljo in motivacijo za naprej."

Ideja za projekt je nastala konec leta 2021. "Takrat smo bili v Makedoniji, tja smo peljali humanitarno pomoč za onkološko bolnišnico. Tam sem direktorico vprašala, kaj potrebujejo. Kot iz topa je izstrelila, da bi potrebovali naglavne rutice za male onkološke bolnike. Gre za bombažne naglavne rutke," razlaga sogovornica. Da pojasnimo: gre za rutke po kemoterapijah. Otroci pa jih potrebujejo, ker po kemoterapijah izgubijo lase in si z rutkami pokrijejo glavice. Gre za bombažne rutke, ki se jih lahko opere.

Ob prejemu nagrade so 'srčne šivilje' znova izrazile pripravljenost sešiti nove rutke

"Ko sem prišla domov iz Makedonije, sem začela razmišljati, kako priti do rutk. Kdo bo to izdelal? Na Facebook sem pisala prijateljici, ki šiva doma in ji povedala, da bi potrebovali rutke. In je rekla, da ni problema. Nastala je skupina Srčne rutke in javile so se šivilje, tako poklicne kot nepoklicne iz vse Slovenije. Odziv je bil fenomenalen. Same so dale material, delile si med seboj informacije. Pošiljale so potem rutke na naše društvo in tudi poštnino same plačale. Koliko rutk se je sešilo, ne vem, bilo jih je preveč, da bi jih štela." Rutke so potovale v bolnišnice v Skopje, v Sarajevo, Ljubljano, Zagreb,...

"Je pa treba povedati, da so ob prejemu te nagrade 'srčne šivilje' izrazile pripravljenost sešiti nove rutke." Nagrada je torej prebudila nove ideje in nove predloge. Projekt se bo torej, kot kaže, nadaljeval.

Društvo si želi svojih prostorov

Kot omenjeno, je Barbara Novak predsednica in ustanoviteljica humanitarnega društva Ni-lu iz Pesnice. Društvo je bilo ustanovljeno leta 2012. Pomagajo tako lokalnemu prebivalstvu kot tudi ljudem, ki potrebujejo pomoč v tujini. Je to, da je društvo v Pesnici in ne denimo v Mariboru, prednost ali ovira? "Menim, da bolj ovira. Problem je, ker nimamo svojih prostorov in si res prizadevamo zanje. Želimo si svoje prostore, kamor bi lahko ljudje prišli, ko potrebujejo pomoč. Sicer pa veliko časa preživimo na terenu."

Pomagajo denimo materinskim domovom, brezdomcem, varnim hišam, v tujini onkologijam, sirotišnicam,... "Pomagamo tam, kjer nas potrebujejo." So pa v celoti odvisni od donacij in pomoči dobrih ljudi. "Kdorkoli želi pomagati, se lahko obrne na naše društvo." Kaj pa jim najbolj pride prav oziroma kaj ljudje najbolj potrebujejo? "Trenutno je najbolj iskano prehrana in higiena. Bližajo se tudi prazniki, začeli bomo pripravljati paketke za otroke. Največje stroške pa predstavljajo stroški poti, ko v lastni režiji vozimo pomoč okoli."

"Sosedje, ne glejte stran ljudi v stiski"

S kakšnimi stiskami se sicer soočajo pri ljudeh? "Mislim, da je revščine zelo veliko, ampak je ljudje ne vidijo. Tisti, ki so revni, jih je še kako sram povedati, da nekaj potrebujejo. Tisti bodo šele, ko bodo res 'na koncu', bodo pokimali z glavo da ja, da potrebujejo in sprejmejo pomoč. Še vedno je veliko otrok, ki so lačni. Sploh pa je veliko revščine pri starejših. Bolj je odmaknjen kraj od mesta, težje je. Po vaseh je veliko revščine. Starejši, sploh pa če so še invalidi - prepuščeni so sami sebi. In jaz pravim, sosedje, ne glejte stran. Enkrat na teden vprašaj takšnega človeka, če kaj potrebuje. Pa bo lažje in lepše. "

Naglavne rutke, ki so jih sešile šivilje iz vse Slovenije za otroke, obolele za rakom Foto: Radio Maribor/Barbara Novak
Naglavne rutke, ki so jih sešile šivilje iz vse Slovenije za otroke, obolele za rakom Foto: Radio Maribor/Barbara Novak

Celotnemu pogovoru prisluhnite na spodnji povezavi:

Barbara Novak, prejemnica najvišje nagrade natečaja Naj prostovoljec