Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborska romska restavracija Romani Kafenava, projekt združenja Epéka in romskega društva Romano Pralipe, ki je sprva veljala za svetel primer integracijskega socialnega podjetništva in zaposlovala 17 ljudi, danes preživlja težke čase. Ko se je pred dvema letoma izteklo 300.000 tisoč evrov vredno evropsko financiranje je restavracijo prevzelo romsko društvo Dobrota.

Predsednik društva je zdaj edini zaposleni v restavraciji, ki kakšen dan ne postreže nikogar, večje skupine, praviloma turiste, pa mu prostovoljno pomagajo nahraniti člani društva.

Mehmedović pravi, da so ga vsi pustili na cedilu. Čeprav naj bi bila restavracija predana Romom, se to v resnici ni zgodilo. Občinske prostore še vedno, čeprav brezplačno, najemajo preko Epeke, tudi inventarja, kupljenega z evropskimi sredstvi, niso prejeli v last. Zapovrh ne vedo, kaj se je zgodilo z denarjem, prisluženim v prvih dveh letih, Epeki pa naj bi bili obvezani plačevati obrabnino in 50 odstotkov dobička. Tudi blagovne znamke si ne lastijo, zato težko investirajo, trdi prokurist društva Ahmed Mehmedi.

Vodja Epeke in pobudnik projekta Štefan Simončič trditve zanika in jih označuje za zlonamerne in škodljive, tudi za restavracijo, ki je bila do predaje romskemu društvu uspešna.

Od njih ne zahtevajo niti centa, pravi, plačujejo celo nadomestilo za stavbno zemljišče. Blagovna znamka in inventar pa v lasti Epeke ostajata zaradi pravil evropskega projekta. Simončič želi, da bi Romani Kafenava ostala v Mariboru, zato so tudi rešitve pripravljeni iskati skupaj z romsko skupnostjo.