V Združenju Epeka so končali štiriletni projekt Večnamenski romski center – Romska postaja, v sklopu katerega so izvedli čez 300 aktivnosti in delavnic, namenjenih romski skupnosti. Projekt sta financirala Ministrstvo za delo, družino socialne zadeve in enake možnosti in Evropski socialni sklad, vreden pa je 152 tisoč evrov.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Naloga večnamenskih romskih centrov je, da po eni strani Rome izobražujejo, po drugi strani pa jih približujejo trgu dela. Gre za raznolik spekter različnih aktivnosti, pravi Žiga Dobnikar iz EPEKE: "Od čisto osnovnih izobraževanj na področju informacijsko komunikacijskih tehnologij, priprave življenjepisov, do sodelovanja z zunanjimi deležniki, kot so Zavod za zaposlovanje, Urad za narodnosti, potencialni delodajalci in tako dalje."

V času delovanja pa so zaznali izrazito potrebo po izvedbi učne pomoči, ki so jo organizirali enkrat ali dvakrat tedensko: "Ključno je, za intergracijo katerekoli skupnosti, izobraževanje."
Pomembno pa je k temu pristopiti pravočasno, poleg tega mora biti učna pomoč prijetna in zabavna in v sproščenem vzdušju.

V času prvega kovidnega vala je otrokom pri učenju pomagala Amanda Fetahi: "Pri otrocih se je pri znanju zelo poznalo, da niso mogli hoditi v šolo. Pomagali smo jim pri učenju in je bilo zelo zabavno."

Socialne aktivacije se je udeležila Elizabeta Fetahi: "Mlade Rominje smo bile v romskem centru, učile smo se izdelave domačih čajev, testenin, šle smo v naravo, v muzeje..." Učile pa so se tudi slovenščino. Elizabeta pa pripravlja v decembru tudi predavanje o uporabi družbenih omrežij.