Foto: Radio Maribor/Facebook profil Inštituta 8. marec
Foto: Radio Maribor/Facebook profil Inštituta 8. marec

Prejšnji teden je začel teži 60-dnevni rok za zbiranje podpisov v podporo predlogu redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja po modelu "samo ja pomeni ja", ki so ga pripravili v Inštitutu 8. marec. Kampanji se je pridružilo več kot sto prostovoljcev, ki so zbiranje podpisov razširili na večja slovenska mesta, tudi Maribor. V Inštitutu 8. marec sicer po pričevanju Mie Skrbinac opažajo večje število prejetih zgodb o spolnem nadlegovanju in nasilju.

Inštitut 8. marec je od leta 2018 zbral več kot dvesto pričevanj o spolnem nadlegovanju in nasilju. Vsa so anonimna in navadno ne razkrivajo okolja, kjer so se zgodila, njihovo število pa se je v zadnjem mesecu opazno povečalo, je pojasnila predstavnica inštituta Kristina Krajnc:
"Skoraj tri na dan smo dobivali zdaj, odkar je Mia spregovorila, odkar se je začelo naslavljati model 'samo ja pomeni ja'."

Model "samo ja pomeni ja" je odgovor na zdajšnjo kazensko ureditev tega področja. Ta je po mnenju predlagateljev redefinicije kaznivega dejanja posilstva in spolnega nasilja slaba in žrtve ne ščiti dovolj, saj predvideva uporabo sile ali grožnje, da pride do spolnega občevanja. "To v praksi pomeni, da nista kaznovana uporaba zvijače, presenečenja žrtve, da ni žrtev ki spi, otrpne, ali drugače ni zmožna reči ne, pač storilec na rabi uporabiti sile, ker se žrtev ne upira," pravi Kristina Krajnc in dodaja, da edino model "samo ja pomeni ja" zagotavlja ustrezno varstvo ustavne pravice nedotakljivosti telesa. Zbiranju overjenih podpisov sta se v Mariboru pridružila kolektiv ZIZ in mestni odbor Levice. Lucija Plavčak: "Overjene podpise lahko oddate v nabiralnik Infopeke ali v pisarni Levice vsak petek med 10. in 12. uro in med 15. in 17. uro."

Ali z digitalnim kvalificiranim potrdilom na portalu e-uprava. Do zdaj so zbrali že več kot 4 tisoč 200 vlog.