Finančna pisarna FURS-a v Slovenski Bistrici že tri leta ne deluje več, a na občini si želijo, da bi jo spet imeli. Foto: Radio Maribor
Finančna pisarna FURS-a v Slovenski Bistrici že tri leta ne deluje več, a na občini si želijo, da bi jo spet imeli. Foto: Radio Maribor

Svetniki občine Slovenska Bistrica bodo na redni seji prihodnji torek, 20. junija 2023, med drugim govorili o zapiranju izpostave Finančne uprave Republike Slovenije v tej občini. 30. junija letos bo namreč Finančni upravi potekla pogodba o brezplačni uporabi poslovnih prostorov v občinski stavbi, vendar FURS ni izrazil zanimanja za podaljšanje pogodbe. Finančna pisarna sicer v Slovenski Bistrici že tri leta ne deluje več, a na občini si želijo, da bi jo spet imeli. Na Finančni upravi pojasnjujejo, da ponovno odprtje ni predvideno.

Do leta 2013 je na območju slovenskobistriške upravne enote delovala finančna uprava, nato le finančna pisarna, a le ob določenih dnevih in urah. Tudi ta je v covidnem času, leta 2020, ugasnila in je po koncu izrednih razmer niso več odprli. Župan občine Slovenska Bistrica Ivan Žagar: "V Slovenski Bistrici niti sprejemne pisarne ni več. To pomeni za občane Slovenske Bistrice, če mene vprašate, problem. Najbrž je večino zadev možno rešiti preko elektronskih možnosti, ampak veliko primerov je takšnih, kjer je potreben osebni kontakt. In tega osebnega kontakta ni več, kar še posebej poudarjamo."

"Mnogi ukrepi so vplivali na spremenjene navade davčnih zavezancev"

S Finančne uprave Republike Slovenije so pisno pojasnili, da ponovnega odprtja pisarne v Slovenski Bistrici ne predvidevajo. "Finančna pisarna v Slovenski Bistrici ne deluje že tri leta. Zaprtju v marcu 2020 so botrovale izredne okoliščine, povezane z epidemijo Covid -19. Izkušnje poslovanja v tem obdobju so pokazale, da delovanje pisarne ni potrebno in racionalno. Poudariti je potrebno, da je bilo tudi v času delovanja finančne pisarne Slovenska Bistrica (2013 – 2020) zabeleženih povprečno 23 opravil na dan, v posameznih dneh pa ni bilo evidentiranega niti enega opravila. Zmanjšanju števila opravil je botrovalo dejstvo, da je Finančna uprava RS uvedla številne izmenjave informacij z drugimi državnimi organi ter tako zmanjšala število potrdil, ki jih fizične osebe potrebujejo v postopkih pred drugimi državnimi organi. Hkrati so bile zagotovljene številne nove možnosti komuniciranja z davčnim organom (portal eDavki, mobilna aplikacija, klicni centri za fizične osebe, e-pošta, telefonska komunikacija)," so zapisali. Mnogi ukrepi so vplivali na spremenjene navade davčnih zavezancev v postcovidnem času, zaradi česar so se potrebe po zagotavljanju fizične prisotnosti njihovih uslužbencev v finančnih pisarnah drastično spremenile, so še zapisali na finančni upravi.

Kot še pravi bistriški župan Ivan Žagar, si bodo prizadevali, da bi v občini ponovno vzpostavili izpostavo Finančne uprave. O tem bodo razpravljali tudi na naslednji redni občinski seji: "Pobudo za odprtje pisarne FURS-a bomo dali na občinski svet, da jo verificirajo tudi občinski svetniki, sklep pa bomo nato predali pristojnim. Če mislimo v Sloveniji resno z regionalnim razvojem, potem ukinjanje institucij, čeprav državnih, zagotovo ni del tega razvoja," poudarja Žagar.