Vir: osebni arhiv PD Slovenska Bistrica
Vir: osebni arhiv PD Slovenska Bistrica

Že leta 1929 je dozorela misel, da bistriški planinci na Treh kraljih zgradijo svojo planinsko kočo. Ta je bila končala leta 1934, med vojno pa je bila požgana. Po vojni so planinci ponovno začeli z njeno gradnjo in že leta 1948 je bilo odprto zasilno zavetišče, tako imenovan Štuhčev dom, ki so ga planinci poimenovali po Antonu Štuhcu, pa je bil dokončan leta 1969, vendar ga je bilo društvo zaradi finančnih težav nato primorano dom prodati. Minila so desetletja in bistriško planinsko društvo je začelo graditi nov Planinski dom. "Gradnja se je začela leta 2010, ko je bil položen temeljni kamen, leta 2009 pa smo pridobili gradbeno dovoljenje. Potem pa je koča zrastla do strehe, to pomeni, da se je zaprla in leta 2012 je bila koča pod streho. Potem pa so se stvari počasi ustavile iz dveh razlogov; prvi razlog je bila gospodarska kriza, ki se je nakazovala in s tem so se umaknili tudi sponzorji in donacij več ni bilo, drugi razlog pa je bil, da se je gradbenik, ki je sodeloval na projektu, umaknil v letu 2012 in takrat je praktično gradnja zastala," razlaga Barbara Frešer, ki je na mesto predsednice Planinskega društva Slovenska Bistrica nastopila lani.

Dom je tako več let miroval in tiho propadal. Planinsko društvo Slovenska Bistrica, ki trenutno šteje okoli 380 članov, pa se je odločilo, da ga dokonča. To je namreč dolgoletna želja vseh planincev. "Nekako smo navezani na naše Pohorje, na Tri kralje. Predolgo že tako žalostno stoji ta lepa koča. Ko vidiš, da že tam strešniki odpadajo, je to res žalostno videti in je čas, da se nekaj spremeni na tem," pove Ksenija Erker Robnik, ki je članica slovenskobistriškega planinskega društva že od leta 2016.

Vir: osebni arhiv PD Slovenska Bistrica
Vir: osebni arhiv PD Slovenska Bistrica

Najprej bi lahko odprli kletne prostore

Notranji prostori doma so v surovem stanju; manjkajo vse od vodovodnega omrežja, do estrihov, elektrike in ogrevanja. V zadnjem letu pa so sicer delno že uredili kletne prostore. "Uredila sta se dva prostora, ki sta namenjena najmlajšim, torej izobraževanju. V letošnjem letu pa smo preko projekta Pohorka sodelovanju z RIC-om in Občino Slovenska Bistrica in pridobili sejno sobo, pa tudi razstavo in izobraževanje na temo Pohorja na temo flore in favne Pohorja," pove Frešerjeva in doda, da bi z montažo ogrevalnega sistema in dokončanja sanitarij lahko kletne prostore najprej odprli za uporabo.

V domu poleg izobraževalnih vsebin, ki se bodo odvijale v kletnih prostorih, načrtujejo tudi gostinski del in spalne prostore. "Drugi del planinskega doma je namenjen gostinskemu delu. Mišljena je kuhinja z notranjim prostorom in zunanjo teraso za pogostitev mimoidočih - ali so to pohodniki ali so to v smučariji zimskemu času. Želimo si dostopne cene za vse in nimamo kot društvo nobenih interesov po polnjenju žepov. Potem pa sta še dve nadstropji v domu; tam so mišljeni spalni deli. V enem delu so skupna ležišča, v drugem delu pa zaključene enote, torej ležišča s kopalnico," pove sogovornica in doda, da je v planinskem domu predvidenih okoli 40 ležišč, za pomoč pri načrtovanju pa so že zaprosili lokalno arhitektko.

Vir: osebni arhiv PD Slovenska Bistrica
Vir: osebni arhiv PD Slovenska Bistrica

"Dom stoji deset let in je v fazi ali ga bomo dokončali ali pa bo propadel"

Slovenskobistriški planinci razmišljajo tudi o tem, da bi planinski dom uredili invalidom prijazen, hkrati pa si želijo, da bi dom postal vstopna točka v Regijski park Pohorje. "S tem bi Pohorje lahko približali tudi širši okolici, ne samo Bistričanom, ki ga že dobro poznajo. Prav tako bi lahko naš dom ponudili za izobraževanje planincev, planinskih šol in tudi za tabore. Zelo bi si želi tudi sodelovanja z Občino Slovenska Bistrica; navijamo za to, da bo Občina Slovenska Bistrica kandidirala za upravljanje Regijskega parka Pohorje, saj bi v tem primeru naše prostore dali tudi na voljo občini," pove Frešerjeva.

Nedokončan planinski dom ima tako zelo veliko potenciala, poudarja sogovornica in doda, da bi bila velika škoda, če bi propadel. "Nič ne bom pretiravala, če reče, da dom stoji deset let in je v fazi ali ga bomo dokončali ali pa bo propadel. Koča je zelo lepa, stoji na lepem delu Pohorja, dostopna je s ceste in mislim, da ima zelo veliko perspektive – ne samo kar se tiče planincev, ki imajo člansko izkaznico planinskega društva, ampak dejansko za vse Bistričane in okoliške prebivalce, ki radi zahajajo v naravo. Radi bi jo dokončali ne samo zase, ampak za vse nas, za vse občane in obiskovalce bistriškega Pohorja," pove.

Predsednica Planinskega društva Slovenska Bistrica Barbara Frešer. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Predsednica Planinskega društva Slovenska Bistrica Barbara Frešer. Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič

Za dokončanje bi potrebovali okoli pol milijona evrov

Ker je Planinsko društvo Slovenska Bistrica neprofitno, dokončanje doma pa temelji na prostovoljnem delu njihovih članov, se s prošnjo po donacijah obrača na javnost. Po okvirnih ocenah bi za njegovo dokončanje potrebovali okoli pol milijona evrov, kar pa je za planinsko društvo, z manj kot pet tisoč evri letnega prihodka, prevelik finančni zalogaj. "Naš edini prihodek je članarina in s tem denarjem seveda nismo sposobni sami zgraditi koče. Zaradi tega, ker delujemo v javno dobro na bistriškem že sto let in ker bi radi delovali v javno dobro še naprej, smo se nekako odločili da se obrnemo na javnost in poskušamo zbrati ta denar," pove predsednica planinskega društva in dodaja, da se bodo dokončanja doma lotili postopoma – najprej namerajavjo urediti in odpreti kletne prostore, nato gostinski del in naposled še spalani del.

"Definitivno bomo delali transparentno in rentabilno z vsem denarjem, ki ga dobimo. Imamo tudi načrte, kako bomo to predstavili v javnosti, da bo res znano, koliko denarja se vloži in kdo so ljudje, ki bodo prispevali," še doda Frešerjeva.

Planinsko društvo Slovenska Bistrica lahko pri dokonačnju planinskega doma z donacijami podprete tudi vi, veseli bodo vsakega prispevka. Podatki za nakazilo za donacije so TRR: SI56 0443 0000 0348 926, namen: Donacija za Planinski dom, koda namena: CHAR, sklic SI00 2024, naslov: Planinsko društvo Slovenska Bistrica, Partizanska ulica 1, 2310 Slovenska Bistrica.

Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič
Foto: Radio Maribor/Sintija Jurič