Podjetje Metalka Commerce je nedavno za milijon evrov kupilo mariborski Vinag kot poslovno celoto. V njihovi lasti je zdaj stara Vinagova klet s pripadajočo opremo, nova vinska klet v Košakih, vstop v najemne pogodbe za vinograde v Svečini, Jarenini in Košakih ter blagovna znamka Vinag, predsednik uprave Franc Ziherl pa je danes predstavil načrte podjetja.

Zemljišča, kjer so vinogradi, so sicer v lasti Sklada kmetijskih zemljišč, s katerim so že sklenili dogovor o prenosu zakupa iz propadlega podjetja. Predsednik uprave Franc Ziherl:
»Naša prva naloga je bila, da obdelamo vinograde, želimo tudi usposobiti novo klet v Košakih, kjer bomo imeli tako predelavo kot polnjenje vina, naslednja stvar, ki nas bo zelo zaposlovala, pa bo trgatev in pridobitev enologa, ki bo skrbel za vino.«

Staro Vinagovo klet pod Mariborom, ki je že bila na voljo za ogled turistom, bi radi obnovili ter dali na ogled javnosti: »Mislim, da si tako velika klet v tako lepem mestu zasluži predstavljati vina iz vse Slovenije, seveda s poudarkom vin na Štajerskem,« še pravi Franc Ziherl.

Za obnovo stare vinagove kleti bodo morali pridobiti kulturnovarstvena soglasja, veseli pa bodo tudi pobud občine in zavoda za turizem. Za novo klet v Košakih in obdelavo vinogradov bodo potrebovali okrog 300 tisoč evrov, za staro klet pod Mariborom pa bo potreben milijonski vložek. Prevzeli bodo Vinagove znamke: »Načrtujemo, da ustanovimo novo podjetje, ki se bo imenovalo Vinag in katerega dejavnost bi bila povezana z vinogradništvom, ker Metalkina osnovna dejavnost so nepremičnine; na to podjetje bi prenesli premoženje in podjetje bi nadaljevalo z dejavnostjo, ki jo je Vinag že opravljal.«

Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik

Načrtujejo, da bodo letos pridelali 350 tisoč litrov vina.