Programski svet kulturnega centra Pekarna je pred kratkim soglasno sprejel sklep, da uporabniki Pekarne ne pristajajo na selitev na drugo lokacijo. Znašli so se v čudnem trenutku, saj bodo v kratkem praznovali 27 let delovanja; niso pa povsem proti zgodbi z Meljem. Lahko predajo upravljalski model, če bi se del prostorov nekdanjega MTT namenil neodvisni kulturi.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Samostojna kulturna ustvarjalka Tanja Cvitko je v parku Kulturnega centra Pekarna postavila razstavo plakatov o toleranci in sogovornica ugotavlja, da je razstava dobila prostor v Pekarni v pravem trenutku, saj so se uporabniki Pekarne odločili, da se v Melje ne bodo selili: »Mogoče do takšne odločitve ne bi prišlo, če bi bil s strani občine vzpostavljen bolj odprt in bolj transparenten dialog. Ta razstava simbolizira vse, kar Pekarna je, torej avtonomna cona, ki je pripravljena na dialog.«

Dialog pa mora biti vzajemen. Predstavnik Programskega sveta Pekarne Vojo Erakovič:
»Gre za dolgoletne obljube, da bo Pekarna ostala na tem mestu in jo bodo tudi uredili."

Leta 2009 so sprejeli upravljalski model, zato je prav nenavadno, da ta ni začel veljati.
»Imamo čudovito zgodovino, dosti ljudi je tukaj začelo ustvarjati, dosti zadev se je tu začelo odvijat,« pravi Vojo Erakovič in dodaja, da ima zato Pekarna velik potencial.

Niso pa proti zgodbi z Meljem: »Bi bilo za prihodnost drugačne kulture mladih zelo dobro, če bi se nekatere dejavnosti umestile tudi tam.«

Programski svet poziva vse udeležence tega zapleta h dialogu in toleranci. Hkrati opozarjajo, da se mesto ne more spreminjati v skladu z vsakokratno občinsko garnituro in spominja na zavezo prejšnjih vodstev Mestne občine Maribor, da se Pekarna ne bo selila na drugo lokacijo, da se v Pekarni zaključijo investicijsko vzdrževalna dela in da v vseh stavbah v rabo končno stopi Upravljalski model KC Pekarne, ki so ga uporabniki pripravili leta 2009 v okviru mednarodne konference New Times, New Models in ga je mestni svet potrdil leta 2010.