Na Nadškofijski Karitas Maribor po dolgem času prvič opažajo, da je na njihova vrata v januarju potrkalo manj prosilcev za pomoč kot leta pred tem, četudi so stiske nekaterih prosilcev še vedno velike. Z adventno božično akcijo »Več luči, več upanja« so zbrali 2.677 evrov, kar je sicer manj kot lani, pa kljub temu bodo lahko pomagali otrokom iz socialno šibkih družin.

Na Nadškofijski Karitas Maribor opažajo največje stiske v tistih primerih, ko družine in posamezniki ne morejo poravnavati osnovnih položnic za nujne življenjske potrebščine – najemnino, elektriko, ogrevanje in druge tekoče obveznosti. Predsednik Nadškofijske Karitas Branko Maček: »Zelo je človek zaskrbljen, da večkratno pomoč potrebujejo osebe, ki živijo same in so stare od 50 do 70 let. Takšnih prejemnikov imamo 45 odstotkov in prejmejo 48 odstotkov vse izdane pomoči Nadškofijske Karitas.«

Gre za osebe, ki so zgarane, za trg dela nezanimive, prejemnike denarne socialne pomoči, razvezane ali vdovce. Zato se obračajo na vse ljudi dobrega srca k pomoči in sodelovanju v akciji Stiska 2019. »To je akcija za pomoč družinam, kajti, ko je prazen hladilnik, obleka ponošena, mrzlo stanovanje , se ob koncu meseca sprašujejo, ali naj zadnji denar namenijo za ogrevanje ali za hrano, in prav je, da jim pomagamo.«

Na Karitasu upajo, da bodo prejeli vsaj tisoč sporočil s ključno besedo DAR5 na številko 1919. V tokratni akciji Več luči več upanja od adventa do svečnice so zbrali manj sredstev kot leto pred tem. »Razdelili pa smo v lanskem letu čez 8000 evrov in pomagali 65 otrokom pri pokrivanju rednih šolskih mesečnih obveznosti.« Tudi letos pa bi radi zagotovili trajno pomoč enakemu številu otrok iz socialno šibkih okolij.

Na vrata Nadškofijske Karitas Maribor potrka dnevno do 250 prosilcev, zasedene pa so tudi zmogljivosti zavetišča za brezdomce in materinska domova v Mozirju in Žalcu.


Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: Radio Maribor/Tamara Zupanič Čučnik