Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska okrožna sodnica Danijela Ružič, ki so jo ponoči hudo poškodovali, ni več v smrtni nevarnosti, so povedali mariborski policisti. Preiskujejo poskus umora, o osumljencih pa še ne govorijo. Iz različnih krogov pa se vrstijo ostre obsodbe dejanja.

Poteka intenzivna kriminalistična preiskava

Neznani storilec ali storilci – število policisti še ugotavljajo – so sodnico dobro uro po polnoči pričakali pred njenim domom in jo hudo telesno poškodovali. Napadli je niso le z golimi pestmi, temveč s predmetom. Ob prevozu v bolnišnico je bila v kritičnem stanju, zdaj pa ni več v smrtni nevarnosti. Kriminalisti preiskujejo kaznivo dejanje poskusa umora, pojasnjuje vodja mariborskih kriminalistov Andrej Kolbl:

"Kriminalistična preiskava poteka trenutno v več smereh v cilju ugotavljanja možnega motiva napada, ki bi bil lahko povezan s službenim delom sodnice ali njenim zasebnim življenjem."

Vrstijo se ostre obsodbe dejanja

Na dejanje so se ostro odzvali v sodniških krogih. Predsednik Vrhovnega sodišča Republike Slovenije Damijan Florjančič in predsednica mariborskega okrožngea sodišča Alenka Zadravec sta zaskrbljena in šokirana:

"V sodstvu smo šokirani in zgroženi nad brutalnim napadom na sodniško kolegico z Okrožnega sodisča v Mariboru. Takšna nasilna dejanja, ne glede na vzrok, ne smejo imeti mesta v nasi družbi. Upamo, da bodo uspeli organi pregona čim prej raziskati ta nezaslišani dogodek. Ob tem pa se sprašujemo, ali ni ta nasilni izpad tudi posledica dogajanj v zadnjih letih, ko so nespoštovanje sodniške funkcije ter neupravičeni verbalni napadi na sodstvo ter sodnike postali stalnica."

Predsedik Slovenskega sodniškega društva Andrej Ekart pravi:

"Gre za napad na pravno državo in neodvisnost sodstva. nikakor ne smemo dovoliti, da bi zavladal zakon ulice. Tak napad kaže, da je treba vsak verbalni napad in verbalne grožnje sodnikom skrajno resno jemati."

Mariborski župan Saša Arsenovič je na spletu objavil naslednje sporočilo:

Z Ministrstva za pravosodje sporočajo:

"Ministrstvo za pravosodje je bilo danes obveščeno o domnevnem poskusu umora pravosodne funkcionarke, ki se je zgodil v Mariboru.

Ob tem neljubem dogodku poudarjamo, da ostro obsojamo vsakršno nasilje ter dodajamo, da je do kakršnegakoli nasilja, tako verbalnega kot fizičnega, potrebna ničelna toleranca, saj je žal vse bolj pogosto verbalno nasilje, ki pa prehitro preraste tudi v fizično.
Hkrati pa želimo izpostaviti pomembnost sodniške funkcije in vseh ostalih deležnikov v pravosodju, ki trdno branijo načelo pravne države. Pravosodni deležniki so vsakodnevno izpostavljeni tveganju in nevarnosti, zato se zavzemamo, da vsem zagotovimo ustrezne pogoje za opravljanje tako pomembnih funkcij.

Pravosodni funkcionarki želimo vse dobro v upanju na čimprejšnje okrevanje."