Lastnost dobrih podjetnikov pa tudi lokalnih skupnosti in regionalnih razvojnih agencij, ki skrbijo za napredek in razvoj podjetništva, so ambicioznost, aktivnost in vlaganje v razvoj. Današnji podravski podjetniki pa se soočajo z mnogimi izzivi, tudi s tako imenovanim begom možganov; to skušajo zajeziti z razvojem poslovnih con in ustreznih delovnih okolij.

Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik
Foto: MMC RTV SLO/Tamara Zupanič Čučnik

Uspešni na razpisih

V hoški poslovni coni so včeraj organizirali okroglo mizo o gospodarskih izzivih v Podravju – sodelovali so predstavniki razvojnih agencij iz Ormoža, Ptuja, Maribora, podjetniki in predstavniki različnih lokalnih skupnosti in govorili o sodelovanju in povezovanju za preboj. Župan Podlehnika Sebastjan Toplak: "Zadnja leta se trudimo, da bi ugodno lego ob avtocesti z gospoodarskega vidika čim bolj izkoristili. Tu se soočamo s kar nekaj ovirami, a ne izgubimo dobre volje, da bi zagotovili poslovne površine za investitorje. Hkrati pa sem zelo vesel, da smo bili uspešni na razpisu za podjetniški inkubator, ki ga bomo začeli graditi prihodnje leto."

Kot pove Polona Kukovec Lakota iz Razvojno raziskovalnega centra v Ormožu, imajo tudi pri njih podjetniški inkubator, ukvarjajo pa se tudi s pridobivanjem investitorjev: "V obrtni coni v Ormožu gradimo Tehnološki park s tisoč osemsto kvadratnimi metri. Imel bo proizvodne prostore, zgoraj pa so konferenčna dvorana, pisarne za mlade podjetnike, in drugo. Mladim pomagamo s podjetniškim inkubatorjem, kjer z delavnicami in srečanji med mladimi podjetniki in tistimi, ki so že nekaj časa na trgu, pomagamo pri zagonu podjetij."

Recesija v državah uvoznicah

Izziv je seveda tudi recesija v državah, ki so naši največji uvozniki, pravi predsednik Manager kluba Ptuj Miha Senčar: "Izzivov je polno, tudi globalnih, poleg tega imamo še državne, interne izzive. Zaradi recesije imajo nekatera podjetja tudi za 30 odstotkov manj naročil. Še vedno je pereč kadrovski problem, Podravje je še posebej izpostavljeno begu možganov, postati moramo konkurenčni in privabiti ljudi nazaj. V Manager klubu Ptuj smo že začeli z akcijo Dobro službo najdete tudi doma. Vidimo, da dogodki po vsem svetu, vojne, vplivajo na dobavne verige in ker je svet globaliziran, čutimo to vsi."

Podjetnik Stanko Lubej pove, da pri njih, v hoškem podjetju Mikrotronik za zdaj še ni pomanjkanja kadrov, a razmišlja takole: "Če si sam ne pomagaš, ti drugi ne bodo. Če si sam ne boš poiskal kadra, ti ga drugi tudi ne bodo. Zaenkrat imamo dovolj kadra, podjetja dajejo premalo v šole, včasih so imela velika mariborska podjetja, kot so bila TAM, Metalna, Elektrokovina, štipendiste. Danes pa bi rada podjetja gotove kadre. Če hočeš dobro jabolko, moraš drevo posadit in ga vzgajat, tako pa je tudi s kadri."

Novi izzivi kot priložnost

Marko Stoilkovič iz podjetja Tehnomar pa pove, da je njihova branža v vzponu: "Jemljemo nove izzive kot priložnosti, je pa res da so podjetniki pred težkimi časi. Tehnološki napredek in globalizacija ponujata nekatere možnosti. Žal država ni pravi sogovornik, z birokratskimi omejitvami malo preveč zavira razvoj gospodarstva."

Na včerajšnji okrogli mizi v hoški poslovni coni – o izzivih razvoja gospodarstva v Podravju – so govorili tudi o tem, kako naj podjetja stopijo na tuje trge. In to ne le na bližnje tuje trge, saj postaja zanimivo tudi afriško in južnoameriško tržišče. Ker opažajo, da so podjetja v Podravju pri nastopanju na tujih trgih nekoliko manj prodorna, kot je slovensko povprečje, se v Regionalni razvojni agenciji Podravje Maribor že nekaj let trudijo, podjetjem ponuditi nekoliko več podpore pri tem, pravi vodja sektorja za podjetništvo pri mariborski agenciji Vladimir Rudl: "V zadnjem času poskušamo preiti na tudi bolj oddaljena tržišča. Zdaj delamo na oblikovanju Konzorcija za področje kmetijske opreme in mehanizacije za Afriko. V letu 2024 bi radi pokazali že prve rezultate. Daleč za naša regijska podjetja je tudi Južna Amerika, nameravamo se usmeriti tudi tja."