Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Včeraj razrešeni dolgoletni predsednik uprave Elektra Maribor Boris Sovič se je odzval na očitke nadzornega sveta: zamude pri izpolnjevanju nekaterih poslovnih ciljev, slabo pripravljenost družbe na zeleno transformacijo, pomanjkljiv nadzor nad delovanjem hčerinskih družb ter omajano zaupanje nadzornega sveta.

Boris Sovič je očitke zavrnil in dodal, da tako podjetje kot hčerinske družbe poslujejo uspešno, kar je razvidno iz javno dostopnih podatkov. Oskrba več kot 220 tisoč odjemalcev je tudi v zahtevnih razmerah epidemije stabilna. Tudi morebitne težave pa so del normalnih izzivov, s katerimi se soočajo profesionalno. Zato je prepričan, da so razlogi za razrešitev politični:

"Mislim, da je bila odločitev sprejeta, še preden so bili znani razlogi. To se da opaziti tudi iz kakšne izjave v medijih koga izmed predstavnikov oblasti. Po mojem gre za željo, da se resorji napolnijo z všečnimi kadri, kar je lahko tudi nekaj čisto normalnega, če bi se upoštevale normalne procedure."

O morebitnih nadaljnjih korakih se bo odločil, ko bo izvedel, ali je bila razrešitev krivdna ali nekrivdna:

"Sklepa še nisem dobil v roke. Prebrani so mi bili nekateri razlogi. Niso bili v stanju, da bi mi to dali v roke. Po mojem se še trudijo, da bi to poskušali nekako utemeljiti. Zdaj je minilo že precej časa, pa to še ni bilo narejeno."

Sovič je v zadnjem času tretji razrešeni direktor v največjih elektro-podjetjih, kjer ima vpliv država. Kot je znano, je kot nekdanji mariborski župan pripadnik Socialnih demokratov, njegovega začasnega naslednika v vodstvu Elektra Maribor, Jožeta Hebarja, pa nekateri mediji povezujejo s koalicijsko Novo Slovenijo.