Foto: A1 Slovenija
Foto: A1 Slovenija

Slovenski osnovnošolci želijo postaviti rekord in se vpisati v Guinessovo knjigo z največjim spletnim kvizom na svetu. V sklepnem dogodku projekta Spletne brihte bodo njihovo znanje o varni rabi interneta preizkusili na več kot sto osnovnih šolah. Rekord bodo postavljali v četrtek, in to v času, ko so mladi zaradi navidezne anonimnosti pripravljeni narediti korak več, kot bi ga v realnem svetu.

V uro trajajočem kvizu o varni rabi interneta bodo šolajoče informirali o skritih pasteh spleta in njegovi varni uporabi, kar so počeli od leta 2021, je povedal Lan Orthaber, predstavnik telekomunikacijskega operaterja A1: "Gre predvsem za vsebino, ki je namenjena vsem učencem od 4. razreda naprej. Kako ravnati z gesli? Komu zaupati na internetu? Kako se obnašat na družbenih omrežjih in katere informacije delit z ostalimi uporabniki? Različne vsebine, ki jih želimo ponudit, da bodo pripravljeni za življenje oziroma uporabo spleta."

Šolajoče iz 200 osnovnih šol nagovarjajo z gesli: Spletne prevare: Če je prelepo, da bi bilo res, potem verjetno ni res. Poskrbi za dober izgled tudi na spletu! Sexting. Prihrani intimo za v živo. V projekt so vključili manjše osnovne šole. Kot je povedal Tilen Dominko iz zavoda Varni na Internetu, je pred projektom: "Zaključni dogodek, s katerim bomo skušali vključiti čim več slovenskih otrok v kviz o varni in odgovorni rabi spleta. Porodila se je ideja, zakaj ne bi podrli kakšnega rekorda, če lahko s tem naredimo tudi to."

Trenutni rekord je bil pred leti postavljen v Veliki Britaniji s sedem tisoč udeleženci. V Sloveniji je prijavljeni 25 tisoč otrok. Poskus pa bo potekal pod nadzorom in strogimi kriteriji. Predstavnik Guinnessa Richard Stenning: "Za največji spletni kviz na svetu imamo dve strani usmeritev in pravil. Prisotni morajo biti usposobljeni inštruktorji, neodvisne priče, ki so strokovnjaki, in videti bom moral njihova potrdila o usposobljenosti. Predhodno moramo potrditi platformo in vprašanja ter odgovore kviza. Te smo že pregledali in jih potrdili."

Letno v povprečju prejmejo 40 tisoč prošenj za vpis v knjigo. V aktualni je 17 slovenskih vpisov, mesto med rekorderji pa bodo poskusili osvojiti tudi šolajoči iz 26-ih podravskih osnovnih šol.