Foto: Tekmovalci in tekmovalke so se pomerili tudi v namiznem tenisu. Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Tekmovalci in tekmovalke so se pomerili tudi v namiznem tenisu. Radio Maribor/Vesna Martinec

Na prizoriščih mariborskega Športnega parka Tabor so danes potekale že 15. športne igre invalidov Maribora. Kar 300 udeležencev se je pomerilo v eni od sedmih disciplin. V občinskem svetu invalidov so ob tem opomnili, da ostaja njihova želja sprejetje takšne zakonodaje, ki bi omogočala enakopravno obravnavo vseh invalidov.

Pikado, kegljanje, rusko kegljanje, šah, namizni tenis, met na koš in košarka na vozičkih so v dvorano Tabor pritegnili skoraj 300 tekmovalcev iz 18. invalidskih organizacij. "Lepo je, da se vsako leto srečamo in da tudi invalidi lahko sodelujejo na športnih igrah. Tukaj srečam prijatelje in uživam. Pripravljali smo se dobro in upam, da bodo tudi uspehi temu primerni. Dobrošlo je, da se lahko pomerimo. Šport krepi telo in duha," so v anketi povedali nekateri od udeležencev.

Na koncu so podelili 18 kompletov medalj in 5 kompletov pokalov. A vendar so v ospredju druženje, rekreacija in vključevanje, pravi predsednik mariborskega sveta invalidov Milan Kotnik: "Ponosen sem ,da se vsako leto pridruži več invalidov športnikov in športnic, ki tako dobijo priložnost, da pokažejo svoje sposobnosti in si izmenjajo izkušnje."

Ob tem doda, da bodo zakonodajalci za enakopravno vključevanje v družbo morali narediti korake za nediskriminatorno obravnavo vseh invalidov, pri tem pa posebej izpostavi Zakon o osebni asistenci: "Naj poudarim, da so osebe z okvaro sluha tukaj šibkejši člen in prikrajšani. Trenutno je v ta zakon vključenih samo nekaj gluhih, ki dobivajo storitve osebne asistence," je povedal Kotnik in dodal, da si v mariborskem svetu invalidov prizadevajo za takšno zakonodajo, ki bo omogočala vsem invalidom enakopravno vključenosti in socialno in ekonomsko varnost.