Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

Mariborski mestni svetniki so se na včerajšnji seji seznanili s potekom priprave novelacije sanacijskega načrta zavoda Športni objekti Maribor, ki posluje v rdečih številkah. Direktor Tadej Mežnar, ki je vodenje zavoda prevzel lanskega maja, jim je pojasnil, da novelacije do prvotnega roka, 31. januarja, ni mogel pripraviti, saj so v podjetju ugotovili, da bodo zahtevani popravki obsežnejši od prvotno predvidenih. Svetniki so nato rok podaljšali na 15. marec.

Izhoda iz finančnih težav še ni na vidiku

Dolgoletnih finančnih težav zavoda ni odpravila niti pred dvema letoma uvedena sanacija. Lansko izgubo več kot 300.000 evrov so sicer zmanjšali na 59 tisočakov - predvsem po zaslugi boljšega izkoristka financiranja iz letnega programa športa in racionalizacij, dolg do dobaviteljev pa so po zaslugi občinske finančne injekcije zmanjšali z nekaj več kot milijona na dobrih 830 tisoč evrov, je povedal direktor Tadej Mežnar. Opozoril je tudi, da je za negativen rezultat soodgovorna tudi dolgoletna prenova srednjega bazena v Pristanu, ki je občini po šestih letih še ni uspelo končati. Letos bodo potrebovali še 300 občinskih tisočakov.

Potrebna bo temeljna preobrazba zavoda

Na hude sistemske težave zavoda je pokazala tudi revizija. Potrebne bodo celovite spremembe, je prepričan direktor. Zavod je preveč odvisen od občinskega letnega programa športa, predlaga pa še prenos upravljanja hipodroma Kamnica, stadiona Ljudski vrt, teniških kompleksov Branik in Železničar ter kopališča Mariborski otok na uporabnike. Visoke stroške povzroča tudi računovodska služba, ki bi jo lahko prenesli na zunanjega izvajalca. To je zmotilo nekatere svetnike, ki so opozorili tudi na konflikte znotraj zavoda. Milan Mikl je dejal, da bo moral direktor z zaposlenimi sodelovati, župan Saša Arsenovič pa je opozoril na neustrezno komunikacijo s strani nekaterih zaposlenih, in direktorja pozval, naj do novega roka pripravi celovit načrt sanacije.