Foto: BoBo
Foto: BoBo

Mariborska občina pripravlja spremembe v javnem avtobusnem prometu. Povezave bodo prilagojene tudi na območju novozgrajenega podaljška Ceste proletarskih brigad, javnosti bolj znanega kot limbuške obvoznice. A na uveljavitev bo treba še nekoliko počakati.

Limbuška obvoznica je precej spremenila promet v mestni četrti Studenci. V okolici pa je v zadnjih letih zraslo veliko novih stanovanj. O spremembah javnega prevoza na tem območju Mitja Klemenčič z mariborske občine:

"Za linijo 12 se predvideva, da bo podaljšana na Limbuško obvoznico in bi vozila v obe smeri, nato pa v smeri proti mestu, kot vozi zdaj linija 19. Linija 19 pa bi vozila po trasi linije 17 proti centru mesta in bolj pogosto."

Ob tem bodo skrajšali linijo 4, ki bo vozila le še do gasilskega doma v Pekrah in uvedli novo progo 14 med Limbušem in trgovsko cono ob vpadnici proti Hočam. Povezave bodo prilagodili tudi drugod.

"Vpeljujemo hrbtenične linije: to so 1, 3, 6 in spremenjena linija 21. To so te, ki bodo vozile zelo pogosto. Naslednja vrsta so napajalne linije, večinoma primestne. Imamo pa tudi koncept nekakih ruralnih, oziroma integriranih šolskih linij, ki vozijo bolj po redko v neka širša območja," pravi sogovornik.

Potniki se bodo morali navaditi na več prestopanja, upajo tudi, da bodo avtobusi privlačnejši za avtomobiliste. Hrbtenične linije bodo tako v jutranji konici vozile na 10 do 20 minut, čez dan pa vendarle tudi do 40, zaradi finančnih omejitev. A na spremembe bo treba še nekoliko počakati. Javna razprava se bo začela jeseni, upajo pa, da bi mestni svet spremembe potrdil še letos.

Več pa v oddaji:

Mariborski javni prevoz