Foto: Reuters
Foto: Reuters

Policija opozarja na ponovno povečan obseg spletnih goljufij, tako imenovanih »direktorskih prevar«. Gre za elektronska sporočila, ki jih goljufi naslavljajo predvsem na računovodske službe podjetij. Pod pretvezo, da je njihov pošiljatelj direktor podjetja, zahtevajo od nič hudega slutečih zaposlenih nakazilo večjih zneskov na tuje bančne račune.

Prevaranti vse bolj sofisticirani

Prevare spletnih goljufov, ki delujejo po podatkih policije predvsem iz Nigerije, so tako sofisticirane, da so sporočila na prvi pogled videti avtentična. Docent s Fakultete za elektrotehniko, računalništvo in informatiko dr. Marko Hölbl opozarja, da takšne prevare izkoriščajo nepazljivost uslužbencev in njihovo obremenjenost na delovnem mestu. Pojavljajo pa se tudi nove oblike prevar, kjer goljufi s pomočjo umetne inteligence ponaredijo direktorjev glas in uslužbence ogoljufajo kar po telefonu.

Najpomembnejša je preventiva

Lastniki teh tujih računov so tako imenovane denarne mule – ti denar dvignejo in posredujejo naprej in s tem zabrišejo sledi. Ker se goljufi skrivajo v tujini, jih slovenska policija le stežka doseže. Najpomembnejša je zato preventiva, pravi kriminalist David Gracer. Elektronska sporočila je treba podrobno pregledati, predvsem elektronski naslov pošiljatelja. Avtentičnost transakcij pa je treba pred odobritvijo preveriti tudi pri nadrejenih.

Štajerska podjetja ob milijon

Slovenska policija je v zadnjih dveh tednih zabeležila več takšnih prevar, ki so povzročile skupaj za 300.000 evrov škode. Na območju Policijske uprave Maribor pa so se letos zgodile štiri takšne goljufije in podjetja oškodovale za milijon evrov.