V občini Starše lokalne volitve niso prinesle sprememb – še naprej ostaja župan Stanislav Greifoner. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar
V občini Starše lokalne volitve niso prinesle sprememb – še naprej ostaja župan Stanislav Greifoner. Foto: Radio Maribor/Nataša Rižnar

V občini Starše lokalne volitve niso prinesle sprememb – še naprej ostaja župan Stanislav Greifoner, ki je bil tudi edini županski kandidat. Občinski svet v novi sestavi je že obravnaval in tudi potrdil občinski proračun za prihodnji dve leti. In kateri projekti bodo v ospredju?

Kot pojasnjuje župan Starš Stanislav Greifoner, so svetniki na nedavni redni seji potrdili proračuna za 2023 in 2024, s čimer so projekti, ki so jih začrtali v tem letu, tudi uradno potrjeni. "Načrtujemo gradnjo gasilskega doma v Prepoljah - obstoječi je dotrajan in smo v fazi pridobivanja gradbenega dovoljenja zanj -, gradnjo dnevnega centra aktivnosti v Loki, želimo najti tudi investitorja za gradnjo doma starejših in dvajset okrbovanih stanovanj. Kar se tiče doma starejših, smo tik pred pridobitvijo gradbenega dovoljenja - vloga je na upravni enoti. Sedaj je na potezi pristojno ministrstvo. Po neuradnih informacijah se pripravlja razpis, a s pogoji še nismo seznanjeni."

Prioriteta bo gradnja kolesarskih povezav med vasmi

Na realizacijo čakajo tudi številni infrastrukturni projekti. "V tem mandatu bi želeli sanirati glavne cestne povezave. Kolikor mi je poznano, je naša občina bila uspešna v okviru občin, ki bodo lahko črpala sredstva iz kohezije, in sicer za namene trajnostne mobilnosti. Kar pomeni, da bodo v tem mandatu prioriteta predvsem kolesarske povezave med vasmi. Upamo pa, da bomo lahko skupaj s kolesarskimi povezavami sanirali tudi ceste, ki so nujno potrebne sanacije."

Potrdili so tudi projekt gradnje nove knjižnice. Knjižnica bo umeščena v poslovno-stanovanjski objekt, ki naj bi se začel graditi januarja.

Prejeli sredstva za obrtno cono Zlatoličje

Proračun znaša na letni ravni med 5,5 in 6 milijoni evrov, te številke sicer še ne vključujejo sofinancerskih sredstev. Novega kredita ne načrtujejo. "Mi smo v preteklosti že vzeli kredit 2,7 milijona evrov za gradnjo podružnične šole v Marjeti in to je za zdaj naš edini kredit," je še povedal Greifoner.

Povejmo še, da potem ko je služba vlade za razvoj in evropsko kohezijsko politiko občini poleti odobrila evropski denar za izgradnjo komunalne opreme v nastajajoči obrtni coni Zlatoličje, so v minulih dneh ta denar – gre za milijon in sto tisoč evrov - tudi dejansko prejeli.