Začela se je prva stavka v javnem sektorju od štirih napovedanih. Foto: BoBo
Začela se je prva stavka v javnem sektorju od štirih napovedanih. Foto: BoBo

Začela se je prva stavka javnega sektorja od napovedanih štirih. V nekaterih panogah so ali še bodo prekinili delo, drugje pa bolj intenzivno delali. Stavkajo na upravnih enotah, geodetski in finančni upravi, centrih za socialno delo, javnih lekarnah. Za nujne primere bodo poskrbeli, za nenujne pa stranke prosijo, naj pridejo kateri drugi dan. Predavanja na Univerzi danes odpadejo.

Odločitev o izvedbi za danes razpisanih izpitov in zagovorov je bila prepuščena posameznim profesorjem. Stavko podpirajo tudi vodstva vseh treh javnih univerz, še posebej ker je ena od stavkovnih zahtev tudi zagotovitev dodatnih sredstev delodajalcem za plačne popravke. Na fakultetah danes ni uradnih ur strokovnih služb in knjižnic. Zaprte so tudi Univerzitetna knjižnica Maribor in vse enote Mariborske knjižnice, pa tudi lenarška knjižnica.

V mariborskem UKC-ju in Zdravstvenem domu vse obravnave pacientov potekajo normalno. Stavkajo pa farmacevti. Med 10. in 13. uro bodo javne lekarne zaprte, odprte bodo le dežurne enote, in sicer po nedeljskem urniku.

Danes se ne odpravite na upravno enoto, geodetsko in finančno upravo, saj opravljajo le najnujnejše naloge. Stavkajo tudi na Centrih za socialno delo, kjer so na voljo samo za urgentne primere. Tudi nujne vloge je danes mogoče oddati le po pošti ali elektronsko.

Vsi mariborski javni vrtci so danes odprti in delajo normalno. Stavki pa so se pridružili tudi v vrtcih Murska Sobota, Ptuj, Turnišče in Radenci, a je tudi tam za varstvo otrok poskrbljeno.

Delo bo okrnjeno tudi na nekaterih javnih zavodih, denimo kulturnih, tudi na RTV Slovenija. Na Radiu Maribor bo program le deloma okrnjen. O stavki javnega sektorja in stavkovnih zahtevah bomo govorili v Radijski tribuni ob pol desetih. Več o položaju novinarjev na RTV-ju pa boste slišali med 11.00 in 12.00.