Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec
Foto: Radio Maribor/Vesna Martinec

Zaposleni na upravnih enotah v Ljubljani, Mariboru, Novi Gorici, Novem mestu, na Ptuju, Jesenicah in v Rušah danes stavkajo. Zahtevajo zagotovitev ustreznega števila zaposlenih, primernejše plače oz. linearno povišanje za sedem plačnih razredov in razbremenitev uslužbencev. Razmere na upravnih enotah so namreč kritične, opozarjajo, nerazrešenih je od 12 do 30.000 zadev, zlasti s področja tujcev in gradbenih dovoljenj, zato so kadrovske okrepitve nujne.

Stavka uradnikov poteka tako na sedežih sedmih upravnih enot kot tudi na njihovih krajevnih uradih. "Zaposleni delamo prek svojega maksimuma, a na neki točki je limit dosežen. Mi delamo na hlape in tega se morajo državljanke in državljani kot naši uporabniki zavedati," pravi predstavnik sindikata na UE Ruše Nik Fanedl. Dodaja, da se kritičnih razmer očitno še ne zavedajo na ministrstvu za javno upravo. Nerešenih upravnih zadev po državi je trenutno do 30.000 tisoč, opozarjajo v sindikatu državnih organov, največ pri vlogah tujcev za dovoljenje za bivanje. "Težave so tudi na področju gradbenih dovoljenj. Zamude so zaradi stalnega spreminjanja zakonodaje, spreminjanja obrazcev, nejadne informacije, ki jih niti investitorjem ne moremo posredovati, saj nimamo ustrezne podpore z ministrstev," poudarja Fanedl.

Zaradi preobremenjenosti in nepodpore zaposleni odhajajo. Med stavkovnimi zahtevami je dvig plač za 7 razredov, zdaj je plačni razred najbolje plačanega uradnika 36., najnižji pod minimalno plačo. "Izvirni problem so prenizke plače, premajhno plačilo za delo, ki ga opravimo, upravne enote pa smo na dnu v državnem aparatu," izpostavi Fanedl.

"Veliko zaposlenih prejema plačo, ki je nižja od minimalne. Zgovoren je tudi podatek, da je od leta 2000 število zaposlenih na UE upadlo skoraj za polovico, število zadev je naraslo za 50 odstotkov, plače pa so se realno znižale za 20 do 30 odstotkov," pa dodaja sindikalist Miloš Kukovič.

Stavka traja ves dan, med 7. in 19. uro, strankam pa v tem času zagotavljajo le najnujnejše storitve v skladu z zakonom.