Kljub pomanjkanju kadra in naraščanju števila bolnikov bolnišnica še vedno deluje tako, kot se spodobi, za kar gre posebna zahvala sodelavcem, pravi direktor UKC Maribor Vojko Flis. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat
Kljub pomanjkanju kadra in naraščanju števila bolnikov bolnišnica še vedno deluje tako, kot se spodobi, za kar gre posebna zahvala sodelavcem, pravi direktor UKC Maribor Vojko Flis. Foto: Radio Maribor/Aleks Horvat

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor V UKC Maribor, kjer ta čas zdravijo 135 Covid bolnikov - 27 na oddelku za intenzivno terapijo -, se razmere zelo hitro spreminjajo. Tudi dodatnih 50 postelj, ki so od včeraj na voljo na pljučnem oddelku na Slivniškem Pohorju, bo po pričakovanjih kmalu zapolnjenih. Ob nenehnem prostorskem prilagajanju pa - kot izpostavljajo - v bolnišnici zdravijo tudi 500 najtežje bolnih neCovid bolnikov.

Število covid bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje, še naprej močno narašča.
"Okrog 10 do 15 odstotkov več pacientov imamo vsak dan napram prejšnjemu dnevu," zato, dodaja strokovni direktor UKC Maribor Matjaž Vogrin, tudi 50 dodatnih postelj, ki so od včeraj na voljo na pljučnem oddelku na Pohorju, najverjetneje kmalu ne bodo več dovolj: "Smatram, da bo v roku nekaj dni, morda treh ali štirih dni to premalo. V tem primeru bomo odprli dodatne kapacitete znotraj kliničnega centra." Predvidoma bo to na oddelku za žilno kirurgijo in oddelku za nevrokirurgijo.

Ob covid bolnikih v bolnišnici ta čas zdravijo tudi 500 hudo bolnih neCovid bolnikov: "V tem trenutku še zmeraj zdravimo vse paciente, ki so k nam napoteni s stopnjo nujnosti zelo hitro in pa karcinomske bolnike. Če bo prišlo do zasedanja teh postelj na dodatnih oddelkih, bo najverjetneje prišlo – vsaj za krajši čas – do krčenja teh programov, kar pa si ne želimo." Želijo pa si, tako direktor Vojko Flis, ob pomanjkanju kadra, večje pomoči s kadrom zdravstvene nege v lokalnem okolju: "V Ljubljani pomaga Zdravstveni dom Univerzitetnemu kliničnemu centru in mislim, da sem s tem dovolj povedal."

Sicer pa, dodaja Flis, kljub pomanjkanju kadra in naraščanju števila bolnikov bolnišnica še vedno deluje tako, kot se spodobi, za kar gre posebna zahvala sodelavcem.