Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Število prosilcev in prejemnikov redne denarne socialne pomoči se je na območju mariborske enote Centra za socialno delo v primerjavi z lani izrazito zmanjšalo. Prejemnikov izredne denarne pomoči pa ostaja enako. V kratkem pričakujejo tudi prve vloge ukrajinskih beguncev za pomoč, do katere so upravičeni.

Podatki o redni denarni socialni pomoči v začetku letošnjega leta kažejo na izrazit upad, pojasnjuje pomočnica direktorice mariborskega Centra za socialno delo Milka Merc: "Zadnji podatki za CSD Maribor zadnji podatki za januar 2022 kažejo, da je bilo danih tisoč vlog manj kot lani."

Razlogi so v večji zaposlenosti in tudi zvišanju pokojnin in minimalne plače, ki sta svignili prihodke nad mejo upravičenosti.

Prejemnikov izredne denarne pomoči je približno enako kot v prejšnjih letih in tudi izrazita podražitev energentov ni imela za posledico večjega števila vlog, kar pripisujejo državnim in občinskim energetskim bonom. Sicer pa za izredno pomoč najpogosteje zaprosijo upokojenci z nizkimi pokojninami, v stiski pa se znajdejo tudi zaposleni, pojasnjuje Valerija Švarc iz mariborskega CSD, kjer se pripravljajo tudi na sprejem vlog ukrajinskih beguncev, ki bodo sicer večino pravic uveljavljali pri Uradu za oskrbo in integracijo migrantov, na centrih za socialno delo pa bodo lahko zaprosili za otroški dodatek, subvencijo vrtca in državno štipendijo.

O uveljavljanju pravic iz javnih sredstev smo govorili tudi v torkovi Radijski tribuni.

Kako in kdaj oddati vlogo za posamezne socialne prejemke?