Foto: BoBo
Foto: BoBo

Od ponedeljka bodo morali tudi zdravstveni in socialni zavodi stroške testiranj zaposlenih, ki niso cepljeni ali prebolevniki, plačevati sami. Ob slabi precepljenosti zaposlenih v teh zavodih to pomeni nekaj deset tisočakov dodatnih stroškov mesečno. Med zaposlenimi zato še dodatno spodbujajo k cepljenju, hkrati pa menijo, da bi morala država kriti stroške testiranja v zavodih, kjer je ustanoviteljica.

V socialnovarstvenem zavodu Hrastovec, kjer skrbijo za okoli šeststo oseb s težavami v duševnem zdravju in razvoju, je precepljenih 88 odstotkov stanovalcev, med zaposlenimi pa le nekaj več kot polovica, zato strošek plačila obveznega testiranja zanje, ki ga bo moral plačati zavod sam, ne bo majhen, priznava v. d. direktorja Aleksander Gungl: "Zaenkrat kaže, da bomo okrog dvesto delavcev morali redno testirati, kar nam pomeni strošek približno 60 tisoč do konca leta, kar pa je za nas skoraj nevzdržno, zato apeliramo na državo, da nam pomaga vsaj tem posebnim zavodom in domovom starejših." V nasprotnem primeru, dodaja Gungl: "Se bo ta cena prenašala naprej do samih uporabnikov, kateri pa že sedaj težko plačujejo."

Da strošek ne more biti na plečih zavoda, pravijo tudi v ptujski bolnišnici, kjer se bo moralo redno testirati okoli 170 od sicer 520-ih zaposlenih. To pa za bolnišnico po besedah direktorice Anice Užmah pomeni "približno 20-25 tisoč evrov mesečnega dodatnega stroška. Smo pa preko Združenja zdravstvenih zavodov že podali pobudo, da če ne bo strošek povrnjen drugače, ga bo treba vključiti v ceno zdravstvene storitve."

V mariborskem Zdravstvenem domu je necepljenih četrtina od nekaj več kot tisoč zaposlenih, kar pomeni, da bodo morali redno testirati 250 ljudi, pravi direktor Jernej Završnik. Glede stroška pa: "Če to preračunamo, vidimo, da bo ta strošek na letni ravni dobrih sto tisoč evrov. "Da bi ga znižali, zaposlene intenzivno pozivajo k cepljenju," še dodaja direktor.