Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik
Foto: Radio Maribor/Bratko Zavrnik

2. redna seja mariborskega mestnega sveta je pokazala, da koalicijsko-opozicijska razmerja še niso zacementirana. Občina tako še naprej ostaja brez letošnjega proračuna, več uspeha pa je župan imel pri potrjevanju infrastrukturnih projektov.

Potrjevanje predloga letošnjega proračuna v rekordni vrednosti 192 milijonov evrov in z rekordnim, 27-milijonskim zadolževanjem, je veljalo za lakmusov papir razmerij v decembra konstituiranem mestnem svetu. A ker župan Saša Arsenovič pred sejo ni dobil zagotovil o podpori, je predlog umaknil, novega pa bo umestil na izredno sejo 16. februarja:

"Ena izmed tem je vsekakor visoko zadolževanje, ki se ga seveda zavedam, ampak brez tega zadolževanja ni bilo mogoče priti do toliko sofinancerskega denarja."

Sive lase pa povzročajo tudi ekstremne podražitve. Župan ob tem ne komentira napredka koalicijskih pogajanj, med drugim z drugo najštevilčnejšo svetniško skupino Gibanja svoboda. Tako pa njen član Marko Slavič:

"Prav gotovo so bile zahteve, ki jih ta trenutek še ne bi javno razkrival, tiste, predvsem povezane s sprejetjem proračuna, ki so ne nazadnje še zaradi nedokončno sklenjenega dogovora, ki je pravzaprav blizu tega, župana nekako prepričale, da je treba tvorno sodelovati."

Soglasje stanovanjski gradnji

Občinsko vodstvo je več uspeha poželo na infrastrukturnem področju.

Po obširni razpravi in pojasnilih občinskih strokovnih služb so brez glasu proti v prvem branju potrdili predlog občinskega podrobnega prostorskega načrta za gradnjo stanovanj za mlade v Dvoržakovi ulici, ki jim nasprotuje več kot stočlanska civilna pobuda. Milan Mikl z liste Franca Kanglerja:

"Glede na to, da so bile podlage kar strokovno obrazložene, to seveda z veseljem podpiramo."

Svetniki so soglašali tudi z gradnjo varovanih stanovanj ob Domu Danice Vogrinec.