Letošnji Poletni lutkovni Pristan prinaša v Maribor slovenske lutkovne uprizoritve, poleg njih pa še uprizoritve dveh hrvaških gledališč, italijanskega in koprodukcijo z dunajskim lutkovnim gledališčem Werk 89. V avgustu se bo tako v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor pa tudi na nekaterih drugih lokacijah odvilo 22 različnih uprizoritev za majhne in velike obiskovalce, interaktivna gledališka razstava, delavnice animiranega in lutkovnega ustvarjanja, pet filmskih projekcij in likovna razstava.

Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Lah
Foto: MMC RTV SLO/Boštjan Lah

V Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor se je danes odvila predstava Rozinteatra iz Ljubljane z naslovom Balon Velikon in tako odprla letošnji Poletni lutkovni Pristan.

Kar nekaj bo predstav tudi za tri in petletnike, lutkovno gledališče pa je lahko namenjeno tudi odraslim. "Tu velja izpostaviti nov projekt Matije Solceta Mesarica, saj se odvija po pripovedi Martin Krpan in bo na dvorišču Žičkega dvorca. Bo svojevrstno lutkovno, glasbeno in gledališko doživetj," pravi organizacijska vodja festivala Tanja Lužar.

V predstavah bodo na ogled vse lutkovne tehnologije, od prstnih lutk, marionet, namiznih lutk, senčnega gledališča, predmetnega gledališča v kombinaciji z dramsko igro. "Vedno znova ugotovimo, da je slovensko lutkovno gledališče zelo dobro."

Bodo pa gostovala gledališča iz različnih držav, Hrvaške, Italije in Avstrije. "Druga avstrijska predstava je naša koprodukcija, gre za gledališče Werk 89 z Dunaja in Lutkovno gledališče Maribor. Naslov predstave pa je Travniške sanje, ki je namenjena najmlajšim, saj gre za potep po travniškem svetu," še dodaja Tanja Lužar.

V okviru Poletnega lutkovnega Pristana bodo prvič za javnost izvedli tudi glasbeno predstavo Drobtine iz mišje doline Nike Bezeljak, ki je nastala v času, ko so bila gledališča zaprta.